FNV

De ECB als politiek adviseur
Europa - europa@dds.nl

De Europese Centrale Bank (ECB) komt, juist aan de vooravond van de top van Barcelona, met forse politieke uitspraken op sociaal-economisch terrein. Maandag 11 maart presenteerde de ECB een rapport en mengt zich daarmee, ongevraagd, in het debat over hervormingen op de arbeidsmarkt. Geen onderwerp wordt daarbij geschuwd.

Wie dacht dat de taken van de Europese Centrale Bank (ECB) vooral op monetair terrein liggen, vergist zich. Het Europees Parlement, regeringen en ministers mogen zich vooral niet te veel in het monetaire beleid van de ECB mengen. Maar de ECB komt, júist aan de vooravond van de Barcelona-top, met forse politieke uitspraken op sociaal-economisch terrein. Maandag 11 maart presenteerde de ECB een rapport over hervormingen op de arbeidsmarkt.

Flexibilisering van de lonen, loondifferentiatie, hervormingen van het belasting- en sociale zekerheidsbeleid, aanpassing van het ontslagrecht, minder regelgeving ter bescherming van werknemers, werkelijk geen onderwerp wordt geschuwd. Dat zijn volgens de ECB nu eenmaal zaken die nodig zijn om de Europese arbeidsmarkt op een goede wijze te hervormen. En een efficiënte arbeidsmarkt is weer nodig om goed monetair beleid te kunnen voeren, aldus de ECB. Zouden Blair en Berlusconi ook een kongsi met Duisenberg hebben gesloten? (Lees ook elders in deze nieuwsbrief het artikel "Wat biedt Barcelona?"). Het ECB rapport vraagt om een reactie, het motto daarbij moet zijn: "schoenmaker blijf bij je leest".

Het ECB rapport kun je http://www.ecb.int/pub/pdf/labourmarket2002.pdf (hier) lezen.

Meer Europees nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/europa