FNV

Liberalisering elektriciteit en aardgas
Europa - europa@dds.nl

Het Europees Parlement behandelde 12 maart de ontwerprichtlijn voor de interne markt voor elektriciteit en aardgas. Zowel groot- als kleinverbruikers moeten kunnen profiteren van een keuze tussen aanbieders en lagere prijzen. Het EP wijst, naast de competitieve markt, op het belang van openbare dienstverlening, transparantie, een eerlijke marktwerking en zorg om het milieu.

Het Europees Parlement (EP) behandelde 12 maart de ontwerp-richtlijn voor de interne markt voor elektriciteit en aardgas. Deze nieuwe richtlijn moet de bestaande twee richtlijnen over dit onderwerp vervangen. Zowel groot- als kleinverbruikers moeten kunnen profiteren van een keuze tussen aanbieders en lagere prijzen. Bovendien mogen de lidstaten bedrijven verplichten openbare diensten te verlenen, zoals veiligheid, bevoorrading, kwaliteit, prijs en milieu. Liberalisering is één van de topprioriteiten van het Spaanse EU-voorzitterschap en staat bovenaan de agenda van de Barcelona-top 15 en 16 maart. De verantwoordelijke commissie in het EP, de industriecommissie, heeft meer dan 150 amendementen ingediend. De commissie wijst er met name op dat de richtlijn een competitieve markt moet creëren, maar dat het ook moet gaan om het verzekeren van een veilige en een ecologisch duurzame bevoorrading. De nadruk in het verslag van het EP ligt dan ook op openbare dienstverlening, transparantie, een eerlijke marktwerking en zorg om het milieu.

Als oplossingen voor de elektriciteitsmarkt noemt de commissie onder andere het vermelden van informatie over de herkomst van de elektriciteit op de elektriciteitsrekeningen en op reclamemateriaal. Ook de impact van deze elektriciteit op de productie van broeikassen en eventueel nucleair afval moet bij de consument bekend zijn. De informatie aan de consument is uiterst belangrijk, omdat hij op grond daarvan een aanbieder kan kiezen. Kleinere en nieuwe bedrijven moeten meer kans op de markt krijgen, om zo de concurrentie te bevorderen. Op het gebied van aardgas wil de commissie dat de liberalisering ook voor biogas geldt. De plenaire vergadering van het EP heeft 13 maart het verslag van de industriecommissie aangenomen. (13/03/2002)

Meer Europees nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/europa