Rijksuniversiteit Groningen

Mannen van morgen: de tweede sexe?

Op maandag 18 maart spreekt prof. Joyce Jacobsen, de eerste gasthoogleraar op de Jantina Tammes Wisselleerstoel voor Genderstudies, de eerste Jantina Tammes Lezing uit. Jacobsen deed voor de World Bank onderzoek naar de positie van mannen en vrouwen in zeer veel verschillende landen, en constateert dat het in menig opzicht niet goed met mannen gaat. Op tal van terreinen gaat het (steeds) minder: werkloosheid, onderwijsprestaties, zelfmoord, huwelijkskansen, gezondheid, criminaliteit en levensverwachting. En
- in tegenstelling tot wat we vaak denken - in Nederland is het beeld niet gunstiger. Prof. Jacobsen zal nadrukkelijk aandacht schenken aan die zorgwekkende ontwikkelingen in Nederland.

De lezing begint 's avonds om 20.00 uur in het Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen. De voertaal is Engels. De toegang is gratis, maar er zijn wel entreekaarten.

Vijf jaar geleden verscheen in The Economist een artikel onder de titel The trouble with Men. Daarin stelde de auteur dat '(...) in terms of cultural evolution men may well have done their job: they have pretty much set up modern civilisations and technologies; they may not be needed to keep them going. In het begeleidende artikel 'Tomorrow's Second Sex' toonde men overtuigend aan: overal neemt de arbeidsparticipatie van mannen af - zowel binnen als buitenshuis - terwijl die van vrouwen toeneemt.

Anti-feminisme?

De aandacht voor de positie van mannen impliceert geenszins een anti-feministische benadering, volgens Jacobsen. Het leidt geen twijfel dat de positie van vrouwen op veel plaatsen in veel opzichten veel te wensen overlaat. Daarom concentreert veel van het onderzoek zich op vrouwen. Dat leverde veel kennis op over genderspecifieke rollen en die kennis wordt niet aangevallen, maar aangevuld door de aandacht ook op de positie van mannen te richten. En daarvan profiteert weer het hele genderonderzoek. 'Mutually inspiring and complementary', noemt Jacobsen die beide perspectieven.

Prof. Joyce Jacobsen

Joyce Jacobsen is hoogleraar economie aan de Wesleyan University, Middletown, Connecticut. Zij doceerde eerder o.a. aan de Northwestern University en Harvard University, voor ze haar benoeming op de Jantina Tammes Leerstoel aanvaardde. Haar boek 'The Economics of Gender' is een standaardwerk in het universitaire economie-onderwijs wereldwijd. Joyce Jacobsen studeerde aan Harvard, Stanford en de London School of Economics.

Jantina Tammes en de Jantina Tammes Leerstoel

Jantina Tammes werd in 1919 in Groningen benoemd als hoogleraar genetica, door een slepende benoemingsprocedure niet als eerste, maar als tweede vrouwelijke hoogleraar in Nederland. De RUG vernoemde een jaarlijks van faculteit wisselende leerstoel voor genderstudies naar haar. Deze wisselleerstoel stelt vrouwelijke gasthoogleraren in staat een trimester in Groningen te verblijven, onderzoek te doen met collega's, een collegereeks te verzorgen en een publieke lezing uit te spreken. Joyce Jacobsen is de eerste gasthoogleraar in dit verband; zij werd uitgenodigd door de Faculteit der Economische Wetenschappen.

Datum en tijd

maandag 18 maart 2002, 20.00 - 21.30 uur

Spreker

Prof. Joyce Jacobsen

Titel

Jantina Tammes Lezing: "Tomorrow's Second Sex? Men's issues in Development"

Voertaal

Engels

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Toegang

Gratis entreekaarten zijn verkrijgbaar bij Studium Generale Groningen

Organisatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 64, www.rug.nl/studium

Informatie

Renzo Tuinsma, Studium Generale Groningen, telefoon (050)363 54 64