Vlaamse overheid

Paling die in openbare waterlopen opgevist wordt, zal moeten worden teruggegooid. Dat heeft Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera Dua beslist op basis van een onderzoek naar PCB-verontreiniging bij rivierpaling. Op vijf plaatsen waar een zware verontreiniging werd vastgesteld, zal een meeneemverbod voor alle vissoorten ingesteld worden. De minister beklemtoont dat zij zeker niet het uitoefenen van de hengelsport in het gedrang wil brengen, maar de mensen wil beschermen tegen het consumeren van potentieel gevaarlijke producten.

De vijf plaatsen waar de zwaarste verontreiniging vastgesteld werd en een volledig meeneemverbod voor alle vissoorten zal worden ingesteld, zijn:
Kanaal van Dessel over Turnhout naar Schoten: vanaf de baan Beerse-Merksplas tot het sas voor de monding in het Albertkanaal;
Laan: volledige lengte;
Maas: vanaf de baan Rotem-Papenhoven tot de autosnelwegbrug E314;
Kanaal van Bocholt naar Herentals (inclusief Congovaart): vanaf de baan Eksel-Eindhoven (Overpelt) tot de baan Geel-Kasterlee (Ten Aard);
Kanaal naar Beverlo: volledige lengte.

Op deze vijf plaatsen zal worden nagegaan wat de mogelijke herkomst is van de vervuiling en welke saneringsmaatregelen kunnen worden genomen.

De minister heeft bovendien aan de afdeling Milieu- Inspectie de opdracht gegeven om te onderzoeken of er in de betrokken oppervlaktewateren nog verontreinigende lozingen voorkomen.

In totaal werden de resultaten van 250 meetplaatsen geanalyseerd. Op 81 procent van deze plaatsen wordt de ontwerp-norm van 75 ng/g versgewicht overschreden. Deze ontwerp-norm werd uitgewerkt door het federale ministerie van volksgezondheid.

Op andere waterlopen in Vlaanderen zal een algemene teruggooiverplichting (meeneemverbod) voor paling worden ingesteld. Deze maatregel wordt uit voorzorg voor de volksgezondheid genomen. Minister Dua raadt consumenten ook af om paling en roofvis, die gevangen wordt in Vlaamse rivieren, op te eten.

De minister benadrukt dat dit advies enkel geldt voor gevangen paling en roofvis. Gekweekte paling daarentegen kan worden beschouwd als veilig.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be


---