WERKENRODE

premiere Cultureel i-tour 'Jan Vayne en gasten'

Wie : Werkenrode en de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK)
Wat : Jan Vayne ontvangt jonge mensen met een handicap en een muzikaal talent in zijn programma. Waar : Proosdij in Zwolle
Wanneer : Donderdag 19 maart 2002
Waarom : integratie van mensen met een handicap door middel van cultuur.

Donderdag 19 maart a.s. gaat de tweede Cultureel i-tour Jan Vayne en gasten in de Proosdij te Zwolle in première. In navolging op het grote succes in 2001 organiseert Werkenrode in Groesbeek deze tour voor de tweede maal. Dit unieke project wordt gefinancierd door de NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind). Op 20 locaties in Nederland treedt Jan Vayne op en laat het publiek genieten van zijn virtuoze improvisaties. In zijn programma ontvangt de bekende pianist jonge getalenteerde mensen met een handicap. Hij geeft zijn gasten de kans hun muzikale kwaliteiten te tonen en begeleidt hen bij dit optreden.
NRCV programmamaker Jochem van Gelder presenteert de voorstellingen.

Het doel
Het doel van de Cultureel i-tour, waarbij de i staat voor integratie, is: integratie van mensen met een handicap in de maatschappij door middel van cultuur. Het optreden van elke kandidaat appelleert bij de kandidaat zelf en bij het publiek aan gevoel van respect en eigenwaarde. Het afgelopen jaar trok de tour, waarin ruim 30 'gasten' optraden, meer dan 8000 bezoekers. Een aantal gastartiesten van de tour namen afgelopen zomer deel aan een internationaal muziekfestival in Istanbul.

Werkenrode en de NSGK
Werkenrode in Groesbeek ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren en vrije tijd. Hierbij wordt uitgegaan van de individuele mogelijkheden en wensen van de cliënt. De NSGK ondersteunt initiatieven en projecten ten behoeve van mensen met een handicap in Nederland tot de leeftijd van 27 jaar. De NSGK richt zich daarbij in het bijzonder op revalidatie, werken, educatie, wonen, recreatie, sport en cultuur.

Van Waaruit
Werkenrode beschikt over een modern cultureel centrum met een professionele theaterzaal: Cardo. Sinds 1997 kent Cardo het Cultureel i-seizoen, waarbij de i eveneens staat voor integratie. Het Cultureel i-seizoen bestaat uit circa 14 theater avonden van, voor en door mensen met en zonder handicap. Cliënten van Werkenrode participeren o.a. in de presentatie van de avond en in de dienstverlening tijdens de avond. Uit de integratiegedachte is de landelijke Cultureel i-tour ontstaan.

Kandidaten
Mensen met een handicap tussen de 12 en 27 jaar zijn welkom om zich op te geven voor een optreden met Jan Vayne. Hij/zij heeft een talent op muzikaal gebied zoals: het bespelen van een instrument en zang. Voordracht van poëzie of dans is ook mogelijk.
Door het opsturen van een geluidscassette, cd of video met daarop de culturele uiting, dingt de kandidaat mee naar een optreden. Een deskundige jury selecteert de kandidaten.
Doorslaggevend bij de selectie is kwaliteit en eigenheid van de culturele uiting. Over de selectie kan niet worden gecorrespondeerd. Informatie:
Hein Rothof, projectleider tel. (024) 3977123 of 06 53220470 Email: hrothof@werkenrode.nl


-----------------------------------------------einde persbericht------------------------------------------- Noot voor de pers:
Voor meer informatie omtrent de Cultureel i tour kunt contact opnemen met Stefan Rutgers, manager Werkenrode, tel. ()24) 3997231 of
06.53534054

Een foto van Jan Vayne met een kandidaat kan digitaal aangeleverd worden. (024) 3997341

De speellijst alsmede extra achtergrond informatie vindt u hieronder.

Vanaf 21 maart as. is onze website actief: www.werkenrode.nl

Datum Plaats Locatie Kaartverkoop
19 maart Zwolle Proosdij 0900-1122375 26 maart Abcoude Dorpskerk 0294-283441 2 april Eernewoude Buitenplaats It wiid 0511-538355 9 april Hengelo Waterstaatskerk 074-2913555
16 april Arnhem Electrum 026-3562264 22 april Zundert C.C. van Gogh 076-5971999 7 mei Hilvarenbeek C.C.Elcerlykc 013-5051498 14 mei Maastricht Bonbonniére 043-3500935 21 mei Beverwijk Kennemer theater 0215-221453 28 mei Twello Dorpskerk 0571-272014
24 september Dinxperlo Ons Huus 0315-651338
1 oktober Vught De Speeldoos 073--6565588 8 oktober Druten C.C. d'n Bogerd 0487-515779 15 oktober Deventer Schouwburg 057-683500 22 oktober Gemert Eendracht 0492-362350 29 oktober Raalte Hoftheater 0572-352406 5 november Maarssen Pim Jacobs Theater 0346-571098 12 november Roswinkel Emmen Noorderbak 0591-352300 19 november Bergeyk De Kattendans 0497-575620 29 november Werkenrode Cardo 024-3997297

Uitgebreide achtergrondinformatie

De Cultureel i-tour 2002
Jan Vayne en Gasten

In 2002 organiseert Werkenrode in samenwerking met de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) voor de tweede keer de Cultureel i-tour. De i staat hierbij voor integratie: integratie van mensen
met een handicap in de maatschappij door middel van cultuur. Werkenrode is een landelijke instelling die mensen met een handicap ondersteunt op het gebied van Wonen, Werken, Leren en Vrije tijd.

De Tour
In de periode van 19 maart t/m 29 november 2002 treedt Jan Vayne in 20 theaters in
Nederland op en ontvangt telkens 3 gasten met een handicap in zijn programma. Op 19 maart start en op 29 november eindigt de tour tijdens een feestelijke finale-avond in Cardo het Cultureel Centrum van Werkenrode. Per locatie tonen drie mensen met een handicap hun culturele talent. Zij worden door Jan Vayne ontvangen en begeleid in zijn programma. Het talent van de deelnemers bevindt zich op muzikaal gebied. Zang en instrumentbeheersing bijvoorbeeld, maar ook voordracht van poëzie en dans behoren tot de mogelijkheden. Aan een optreden met deze toppianist zijn voorwaarden verbonden: de deelnemer(ster) is tussen de 12 en 27 jaar oud en zij/hij heeft een handicap. Het talent waarover zij/hij beschikt, moet kwaliteit en eigenheid hebben. Jan Vayne is pianist en gastheer. De avonden worden gepresenteerd door NCRV presentator Jochem van Gelder.

Van Waaruit
Vanuit Cultureel centrum 'Cardo' van Werkenrode wordt door de afdeling Sociaal Cultureel Werk ondersteuning geboden bij de vrijetijdsbesteding voor mensen met een handicap.Daarnaast kent Cardo sinds 1997 het Cultureel i-seizoen, waarbij de i staat voor integratie. Het Cultureel i-seizoen bestaat jaarlijks uit circa 15 theateravonden van, voor en door mensen met en zonder handicap. Cliënten participeren o.a. in de presentatie van de avond en de dienstverlening tijdens de avond. Uit deze integratiegedachte is in 2001 de Cultureel i-tour ontstaan. Het doel en belang van de tour wordt breed onderschreven en gesteund door de beleidsbepalende instanties en personen uit de gehandicaptensector.

Doelstelling
De directe doelstelling van de Cultureel i-tour is mensen met een handicap de gelegenheid te bieden hun culturele talenten te laten zien en horen. Het optreden is een concreet moment waarin bij kandidaat en publiek geappelleerd wordt aan gevoel van respect en eigenwaarde. Hieraan gekoppeld is de integratiedoelstelling: het op gang zetten van een beweging waarbij mensen met een handicap de stap durven te zetten zich aan te sluiten bij reguliere muziekverenigingen, bij koren of bij bands. Ofwel: culturele en maatschappelijke integratie van mensen met een handicap.

Werkenrode en Cardo
Ruim 900 cliënten maken gebruik van de diensten van Werkenrode. In het Cultureel centrum Cardo kunnen cliënten op het gebied van vrije tijdsbesteding terecht. Het gebouw beschikt daarbij over een professionele theaterzaal. In het kader van het Cultureel i-seizoen hebben in Cardo bekende Nederlandse artiesten opgetreden. De volgende artiesten hebben inmiddels belangenloos bij Cardo op de planken gestaan: Marco Borsato, Karin Bloemen, Frank Boeyen, René Froger, Total Touch, Rob de Nijs,Liesbeth List, Lenette van Dongen, Matilde Santing, Bert Visscher, Theo Maassen, Frans Bauer, De Kast, Volumia, Ruth Jacott, Rowwen Hèze, Acda en de Munnik en Twarres en Frans Bauer.
In Cardo is er een groep van 80 vrijwilligers, waaronder cliënten van Werkenrode, actief. Zij staan in de garderobe, helpen achter de bar en serveren drankjes.
De avonden worden regelmatig gepresenteerd door een cliënt of cliënten verzorgen een verrassingsoptreden. Circa 100 bedrijven maken door sponsoring het Cultureel i-seizoen mogelijk. Met deze bedrijvengroep begeeft Werkenrode zich nadrukkelijk in een maatschappelijk netwerk. Niet alleen op cultureel vlak vinden er contacten plaats, ook op arbeidsgebied resulteren deze contacten in positieve zin. Zo zijn er voor cliënten van Werkenrode stageplaatsen en arbeidsplaatsen binnen bedrijven uit deze groep gerealiseerd. In 2002 organiseert Cardo voor de zesde maal dit theaterseizoen. Cardo ontvangt dan de 50.000ste bezoeker. De Cultureel i-tour is hieruit een voortvloeisel.

NSGK
De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind ondersteunt de belangen van personen met een handicap in Nederland tot de leeftijd van 27 jaar. In 2000 bestond de NSGK 50 jaar. Zij vierde haar jubileum o.a. met de uitvoering van de musical De Tovenaar van Oz, die in nauwe samenwerking met Werkenrode tot stand kwam. In de bewerking van deze musical kwamen de theatrale kwaliteiten van de acteurs, bijna allemaal jongeren met een handicap, volledig tot hun recht. De première van 'De Tovenaar van Oz' vond plaats in Concertgebouw De Vereenigingin Nijmegen in januari 2000. Daarna heeft de musical in Deventer, Veldhoven, Groesbeek en Amsterdam gestaan. Vanuit dit gezamenlijk project van Werkenrode en de NSGK is ook de samenwerking tussen deze beide instellingen bij de Cultureel i-tour tot stand gekomen. De missie van de NSGK en van Werkenrode zijn terug te vinden in de missie van deze tour

De cultureel i-tour ondersteunt de maatschappelijke integratie van mensen met een handicap, door middel van cultuur.

DE NSGK STIMULEERT EN SUBSIDIEERT INITIATIEVEN DIE TOT DOEL HEBBEN

MENSEN MET EEN HANDICAP IN NEDERLAND TOT DE LEEFTIJD VAN 27 JAAR EEN

PLAATS IN DE SAMENLEVING TE GEVEN. IN HET BIJZONDER DIENEN DEZE

INITIATIEVEN GERICHT TE ZIJN OP REVALIDATIE, WERKEN, EDUCATIE, WONEN,

RECREATIE, SPORT OF CULTUUR.

WERKENRODE ONDERSTEUNT MENSEN MET EEN HANDICAP BIJ WONEN, WERKEN,

LEREN EN VRIJE TIJD. CLIENTEN KUNNEN GEBRUIK MAKEN VAN EEN OF MEER

VORMEN VAN ONDERSTEUNING, AANSLUITEND OP HUN INDIVIDUELE WENSEN EN

MOGELIJKHEDEN.

Jan Vayne
Jan Vayne is vanaf het prille begin nauw betrokken bij het Cultureel i-seizoen, elk jaar treedt hij op in Cardo. Vanuit deze betrokkenheid, maar ook omdat Jan Vayne de integratiedoelstelling van de tour ondersteunt, verleent hij graag zijn medewerking aan de 20 voorstellingen.

Selectie deelname
Kandidaten die met Jan Vayne willen optreden, kunnen een cassette, cd of videoband opsturen naar de organisatie. Een jury beoordeelt dit ingestuurde materiaal. Kwaliteit, maar ook de eigenheid van de kunstzinnige uiting is een belangrijk criterium om voor een optreden geselecteerd te worden. Het gaat niet om het overwinnen van de handicap, maar om de kunstzinnige prestatie.

Jury
De jury bestaat uit: Jan Vayne (pianist),Jochem van Gelder(presentator), Gerard Pietersen (manager Jan Vayne), Hein Rothof (projectleider Cultureel i-tour) en Stefan Rutgers (manager externe betrekkingen Werkenrode). Over de selectie kan niet gecorrespondeerd worden. Opgestuurd materiaal blijft eigendom van de organisatie. Aan de optredens is geen competitie-element verbonden.

21 feb 02 15:56