FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten: maak onderzoek gasboringen Waddenzee af

Het kabinet doet er verstandig aan eerst de resultaten van het onderzoek naar de milieugevolgen van de boringen in de Waddenzee af te wachten in plaats van de boringen meteen te verbieden. Dat zegt FNV Bondgenoten vandaag in een brief aan de Minister van Economische Zaken, mevrouw Jorritsma.

De Tweede Kamer gaat 19 maart 2002 stemmen over een motie waarin wordt voorgesteld nieuwe mijnbouwactiviteiten in het Waddengebied uit te sluiten. Die motie is tegenstrijdig aan een in 1999 aangenomen motie waarin staat dat eerst onderzocht moet worden of de mijnactiviteiten blijvende schade aan het milieu toebrengt. FNV Bondgenoten is van mening dat de resultaten van dat onderzoek moeten worden afgewacht. Verbieden van de boringen heeft namelijk grote gevolgen voor de werkgelegenheid in het Waddenzeegebied. FNV Bondgenoten accepteert die gevolgen als er inderdaad sprake zou zijn van aantasting van een onvervangbaar natuurgebied. Maar: zolang daar geen zekerheid over bestaat mogen geen risico's worden genomen met de werkgelegenheid.

De vakbond roept Minister Jorritsma op om de Kamer met kracht te ontraden voor de motie te stemmen of, als de motie toch wordt aangenomen, hem niet uit te voeren.