Gemeente Leiden

Nieuwe Leidse karaf

Leden van de gemeenteraad die afscheid nemen ontvangen sinds jaar en dag als aandenken aan hun raadslidmaatschap een karaf met het wapen van de stad Leiden. Aangezien de oude voorraad is uitgeput is een nieuwe karaf ontwikkeld naar de vorm van een oude wijnfles uit 1690, welke zich bevindt in de collectie van het Stedelijk Museum De Lakenhal.
De originele groene fles werd gegraveerd door Bastiaen Boers. Aan het eind van de 17e en begin 18e eeuw was in Leiden en omgeving een grote traditie ontstaan op het gebied van kalligrafie op glas. De fles van Boers is daar een uitstekend voorbeeld van. De Lakenhal verwierf de fles in 1988 dankzij steun van enkele gulle gevers. De kopieën van de karaf zijn gemaakt door Royal Leerdam en zijn - evenals de originele karaf - voorzien van de tekst "Een goede Boom draagd goede Vrugd". De karaffen hebben een tinnen sluiting. Morgenavond ontvangen 18 vertrekkende raadsleden deze karaf als aandenken aan hun Leidse raadsperiode van burgemeester Postma.

Wethouder Schultz van Haegen (Relatiebeheer) en burgemeester Postma zullen voorafgaand aan de raadsvergadering om 19.55 uur de karaf aan de pers tonen in de kamer van burgemeester Postma, tweede etage van het stadhuis. Daar kunnen ook foto's worden gemaakt van de karaf.