Openbaar Ministerie

Den Haag, 19 maart 2002

Doorzoekingen in onderzoek naar bouwfraude en corruptie

In het strafrechtelijk onderzoek naar fraude in de bouwwereld en daarmee samenhangende corruptie worden op meer dan 45 plaatsen doorzoekingen gedaan.

Het doel van de doorzoekingen is bewijzen te verzamelen voor oplichting, valsheid in geschrifte, belastingfraude, overtreding van de Wet economische mededinging, omkoping en ambtelijke corruptie.

Schaduwboekhouding
Het strafrechtelijk onderzoek begon toen voormalig technisch directeur A. Bos van het bouwbedrijf Koop Tjuchem in november vorig jaar een zogeheten schaduwboekhouding aan justitie overhandigde. Het vermoeden bestaat dat in de bouwwereld illegale prijsafspraken zijn gemaakt en prijzen voor bouwprojecten kunstmatig zijn opgedreven. De vermeende praktijken zouden verbonden zijn met ambtelijke corruptie. De voormalig directeur overhandigde in december ook een lijstje met enkele namen van ambtenaren die volgens hem corrupt zijn.

Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van drie officieren van justitie van het Landelijk Parket. Het rechercheteam is samengesteld uit 30 rechercheurs van de Dienst Recherche Onderzoeken van het KLPD en interregionale fraudeteams, fiscale opsporingsambtenaren van de FIOD-ECD en opsporingsambtenaren van het ministerie van VROM. Het corruptieonderzoek wordt uitgevoerd door 16 rijksrechercheurs.

De doorzoekingen worden vandaag uitgevoerd in nauwe samenwerking met arrondissementsparketten en regionale politiekorpsen. In totaal worden ongeveer 500 opsporingsambtenaren, 36 officieren van justitie en 7 rechters-commissarissen ingezet.