Provincie Drenthe

Beleidsnota bedrijventerreinen naar de staten

Visie op bedrijventerreinen in Drenthe geactualiseerd

Assen, 19 maart 2002
Persberichtnummer 02-028



Gedeputeerde staten hebben de beleidsnota `bedrijventerreinen in Drenthe 2015' vastgesteld. Het college gaat er vanuit dat in Drenthe tot 2015 de totale vraag naar locaties voor bedrijventerreinen jaarlijks 60 ha zal zijn. Uit de actualisatie blijkt een uiteenlopend beeld voor Drenthe. Zo is er voldoende aanbod van bedrijventerreinen in het oostelijk deel van Zuid-Drenthe. Het tegenovergestelde geldt voor het westelijk deel van Zuid-Drenthe. Regionale tekorten en overschotten zijn echter beperkt uitwisselbaar, want bedrijven verplaatsen zich veelal slechts over een korte afstand. Dit betekent dat gericht vestigingsbeleid nodig is.

De nota "Bedrijventerreinen in Drenthe tot 2015" is de economische beleidsvisie van het college op dit gebied. Deze is gericht op een inschatting van de toekomstige behoefte en de relatie met de huidige voorraad en planvorming. De nota is een actualisatie van studie uit 1996 en wordt onder meer gebruikt voor de herziening van het provinciaal omgevingsplan (POP).

In de nota van 1996 werd de jaarlijkse behoefte aan bedrijventerreinen beduidend lager ingeschat. De uitgifte sinds 1995 is echter veel harder gegaan dan toen werd voorzien. Gemiddeld werd sinds 1995 jaarlijks meer dan 60 hectare uitgegeven. Dit komt onder meer door d economische groei van de afgelopen jaren. Daarnaast zijn veel activiteiten die bijvoobeeld in de kernen waren gesitueerd, verplaatst naarbedrijventerreinen ( bijvoorbeeld grootschalige detailhandel en woon-werk activiteiten). Ten sloote is het ruimtegebruik per werknemer gegroeid.
Bovenstaande ontwikkeling heeft geleid tot een herziening van de raming. Deze komt nu uit op 60 ha per jaar. Toch leidt deze sterke stijging van de geraamde behoefte niet tot een aanzienlijke wijziging van de netto opgave tot 2015, want het aanbod van bedrijventerreinen is ook duidelijk toegenomen. Deze opgave bedraagt nu 350 ha (inclusief openbare ruimte 540 ha). Het aanbod per deelgebied loopt nogal uiteen. Regionale tekorten en overschotten zijn echter slechts in (zeer) beperkte mate uitwisselbaar. Daarom doet het college de volgende voorstellen, die met name bij de herziening van het POP worden meegenomen.

zuidwest Drenthe
Het college wil de inspanningen voor het westelijk deel van Zuid-Drenthe vergroten. Dit betekent dat de aanleg van bedrijventerreinen in Hoogeveen en in Meppel gestimuleerd moet worden, mits deze ruimtelijk en milieutechnisch inpasbaar zijn. De planontwikkeling in het oostelijk deel van Zuid-Drenthe daarentegen moet worden getemporiseerd. Ook willen gedeputeerde staten geen grootschalig bedrijventerrein voor `veelruimtevragende activiteiten' in Zuid-Drenthe laten ontwikkelen

Middden- en Noord-Drenthe

Het college stelt voor de invulling van Tweesporenland in Midden-Drenthe (oorspronkelijke VAM-Meraterrein) te verruimen. Onder voorwaarden moet het mogelijk worden hier ook `ruimtevragende industriële activiteiten' te kunnen vestigen. Nu is het terrein bestemd voor bedrijven die werkzaamzijn op het gebied van milieu en afval. Gedeputeerde staten willen meedenken over nieuwe zoekruimten voor lokale bedrijvigheid in de gemeenten Tynaarlo en Noordenveld. Na uitgifte van Vriezerbrug is in Tynaarlo voor de lokale bedrijvigheid geen vestigingsruimte meer beschikbaar. Verder moet Assen-Zuid nu reeds op de politieke agenda worden geplaatst. Dit gezien de `moeilijke' situatie in dit gebied en de verwachte langdurige periode voordat deze locatie bouwrijp zal zijn. Ten slotte moeten er mogelijkheden worden ingeruimd voor ontwikkeling van lokale bedrijfslocaties in het veenkoloniale deel van het grondgebied in Aa en Hunze én Borger-Odoorn.

De beleidsnota `bedrijventerreinen in Drenthe tot 2015: lessen uit het verleden en consequenties voor de toekomst' wordt in de statencommissie Bestuur, Financiën en Economie van 17 april a.s. behandeld.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl