Ingezonden persbericht

Kunstproject Zodiac in het vernieuwde gemeentehuis van Dongen
Gera van der Leun, 2002

Het kunstwerk Zodiac van beeldend kunstenaar Gera van der Leun in het vernieuwde gemeentehuis van Dongen is ontwikkeld in nauwe aansluiting op de architectuur van Rau & partners (Amsterdam). De basis van het ontwerp van Gera van der Leun is een van binnen naar buiten doorlopende vijver. Binnen zorgen gekleurde glazen ringvormen boven het water voor steeds wisselende gekleurde reflecties op de wanden van de nieuwe raadszaal en in het water. Buiten staan door zonnecellen aangestuurde fonteinen die - afhankelijk van de zonnestand en het weer - op verschillende hoogten spuiten. Het kunstwerk benadrukt de integratie tussen binnen en buiten, die ook de architecten bij de verbouwing van het gemeentehuis beoogden.

Verbouwing van het gemeentehuis
Bij de grondige verbouw van het gemeentehuis werd onder meer de U-vormige oudbouw van het gemeentehuis door architectenbureau Rau & partners (Amsterdam) overkapt met een groot glazen dak. Een deel van de vroegere tuin is daardoor nu de centrale hal geworden. Het nieuwe dak bestaat uit glazen platen, waarin zonnecellen zijn verwerkt. Aan de achterzijde van de centrale hal verrees de nieuwe raadszaal: een met titanium platen bekleed ovaal volume, dat gedeeltelijk door de glazen achtergevel naar buiten steekt.

Intentie van het kunstwerk
De naam Zodiac verwijst naar de baan van de zon. Beeldend kunstenaar Gera van der Leun wil met dit kunstwerk op poëtische wijze laten zien hoe de richting en intensiteit van het zonlicht gedurende de seizoenen, de dagen en de uren voortdurend verandert. Hiermee toont zij dat deze veranderingen ook direct van invloed zijn op de energie die de zonnecellen in het dak op elk moment leveren.

Uitvoering van het kunstwerk
Gera van der Leun is verantwoordelijk voor het gehele ontwerp en de uitvoering daarvan. Een half-cirkelvormige vijver vormt de basis van het kunstwerk. Binnen liggen aan beide zijden van de raadszaal de uitlopers van de vijver, die buiten in een ononderbroken lijn doorloopt achter de raadszaal om. Boven de binnenvijvers hangen felgekleurde handgemaakte glazen objekten aan staalkabels. Deze glooiende vormen werpen lichtbeelden op het water van de vijvers, de wanden van de raadszaal, en de vloer. Buiten wordt het project gecompleteerd door een reeks keramische fonteinen, met elk een ingebouwde zonnecel. In een halve cirkel staan de fonteinen bijna als wachters opgesteld in de vijver, om de raadszaal heen. In elke fontein is een zonnecel ingebouwd in een nisje. Alleen wanneer de zon recht voor de fontein staat wordt deze cel maximaal belicht. Wanneer de cel gedeeltelijk afgedekt is door schaduw, spuit de fontein slechts op gedeeltelijke sterkte. Zo gaan er gedurende de dag telkens andere fonteinen spuiten, steeds op een andere hoogte. In beide binnenvijvers is een lichtsensor opgesteld. Aan de hand van het gemeten licht ontstaan van tijd tot tijd kleine rimpelingen in het wateroppervlak, waardoor lichtgolfjes op de wanden gereflecteerd worden. Deze lichtgolfjes mengen zich weer met de gekleurde beelden van de glazen vormen. Het gemeentehuis is voor dit project gunstig ten opzichte van de zon georiënteerd. Gedurende een groot deel van de ochtend beschijnt de zon de glazen vormen boven het linkergedeelte van de vijver. Om een uur of drie 's middags vangen de glazen vormen van de rechtervijver het licht op en geven het door.

Gera van der Leun heeft haar atelier in Utrecht. Zij werkt afwisselend voor exposities en in opdracht, zowel voor openbare instellingen als voor particulieren. Contact: tel.: +31 (0)30 2762746, mail: geravdleun@hetnet.nl, site: http://www.alcazar.com/art/vdleun