FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten dringt tekort aan technische docenten terug

Vandaag zijn Rotterdam de eerste diploma's Technisch Docent uitgereikt aan zestien kaderleden van FNV Bondgenoten, die daarmee aan de slag kunnen als leraar in het VMBO. De diploma-uitreiking vandaag is de afronding van het pilotproject 'Vakmensen als leraar in VMBO', dat op initiatief van FNV Bondgenoten is gestart.

Het project is gestart om een zij-instroomtraject op te zetten zodat vaklieden uit de Metalektro parttime praktijkdocent kunnen worden op VMBO-scholen. FNV Bondgenoten heeft in samenwerking met FME/CWM en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen het project verder uitgewerkt. Hans de Vries, voorzitter FNV Bondgenoten toonde zich in zijn toespraak bij de uitreiking trots op het geslaagde project: 'Vandaag zijn er alleen maar winnaars: het VMBO krijgt er een aantal fantastische docenten bij en die kan het wel gebruiken. De kersvers gediplomeerden hebben een nieuw carrièreperspectief. En de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs krijgt een nieuwe impuls'.

Dat het project geslaagd is, blijkt wel uit het feit dat het initiatief van FNVB Bondgenoten her en der navolging krijgt. De Vries: 'In Twente loopt inmiddels ook een opleiding voor vakmensen die worden omgeschoold tot docent in het VMBO. Het leuke is dat het project daar breder is: het gaat om mensen uit de metaalbewerking, de installatietechniek, de bouw, de horeca en ook de bakkerijen. En voor de regio Den Bosch/ Eindhoven, Amsterdam en ook in Rotterdam staan dit soort projecten op stapel. En zonder dat we deelnemers geworven hebben, zijn er al wachtlijsten van mensen die willen deelnemen aan het project!'.

Wat betreft FNV Bondgenoten kan het initiatief nog veel breder getrokken worden. De Vries roept vakbonden, werkgevers, VMBO-scholen en Hogescholen en het ministerie van OC &W in alle sectoren op om, waar daar behoefte aan is, soortgelijke projecten op te starten: 'Ik zou graag een landelijke dekking zien van dit soort projecten. FNV Bondgenoten biedt met 7 regiokantoren een uitstekende infrastructuur voor de werving van deelnemers. En we kunnen het nog veel breder trekken, ook vanuit de administratieve sector is veel behoefte aan zo'n project'.