Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2002- 11

Collegevergadering van dinsdag 19 maart 2002

College dringt aan op contouren voor veiligheid luchthaven Er zijn geen bezwaren tegen een ontheffing voor de burgerluchtvaart op vliegbasis Twente, maar het wordt wel hoog tijd dat de contouren worden geschetst voor de totale veiligheid van zowel burgerluchtvaart als militair vliegverkeer op de vliegbasis. Als die regels voor de totale externe veiligheid er zijn, moet ook de ontheffing voor de burgerluchtvaart daaraan worden getoetst en zonodig bijgesteld. Dat zegt het college in reactie op de gevraagde ontheffing van Enschede Airport Twente (EAT). EAT moet als exploitant van de burgerluchtvaart op de vliegbasis Twente ontheffing vragen bij het ministerie van Defensie. De ontheffing zou moeten gelden voor een periode van vijf jaar. Die ruimte zegt EAT nodig te hebben om de privatisering van EAT een goede kans van slagen te geven. EAT vraagt toestemming voor jaarlijks 2.200 vliegbewegingen voor klein zakelijk verkeer (vliegtuigen tot 6.000 kg) en 7.960 vliegbewegingen voor grotere vliegtuigen.
Het ministerie gaat akkoord met de ontheffing, maar dan voor slechts twee jaar, omdat het beleid rond regionale luchthavens nog volop in ontwikkeling is. In de ontheffing is ook vastgelegd dat er niet 's nachts (tussen kwart voor elf en kwart voor zeven) of in de weekenden (zaterdag, zondag en officiële feestdagen) gevlogen mag worden. De geluidsbelasting, emissies en risico's blijven volgens Defensie binnen de normen.

---

Geld voor voltooien restauratie Grote Kerk rond Het College van B en W is akkoord gegaan met een voorstel om ruim 90.000 euro beschikbaar te stellen voor het voltooien van de restauratie van de Grote Kerk. De meest noodzakelijke renovaties werden al in 1994 afgerond. Het voorstel is onderdeel van een overeenkomst tussen Hervormde Gemeente Enschede, Twentse Schouwburg NV, Stichting Schip Grote Kerk en de gemeente Enschede. Daarnaast heeft B en W besloten tot een eenmalige subsidie van 136.000 euro aan de Stichting Schip Grote Kerk om de vermogenspositie van de stichting te saneren. Het huishoudboekje was onder invloed van eerdere restauratiekosten onder druk komen te staan. Het kerkgebouw blijft overigens eigendom van de Hervormde Gemeente.
De Grote Kerk wordt in de toekomst ook gebruikt voor commerciële en culturele activiteiten. De NV Twentse Schouwburg neemt de exploitatie hiervan voor haar rekening. Achterstallig onderhoud Restauratie zal niet snel meer voorkomen; een jaarlijkse bijdrage van de NV Twentse Schouwburg en monumenten-subsidies moeten de stichting in staat stellen het normale onderhoud van de Grote Kerk te garanderen.
---

Op vrijdag kunt u hier de officiële besluitenlijst vinden