Korps: Groningen, plaats: Groningen/Uithuizen 20-03-2002 Negen jongeren verdacht van 19 misdrijven Woensdag 20 maart 2002

10 voertuigdiefstallen

De politie in Groningen, Zuidhorn en Uithuizen heeft een onderzoek naar negen jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 20 jaar uit Groningen en Sauwerd voor diverse misdrijven nagenoeg afgerond. De groep jongeren, waaronder drie meisjes van 15, 16 en 17 jaar, worden verdacht van 10 diefstallen van voertuigen, 5 pogingen tot diefstal van voertuigen en een aantal inbraken. Bij een van de inbraken in een schuurtje bij de Berkenflat in Groningen werd brand gesticht.

De politie kwam de groep op het spoor nadat op 4 februari vijf jongeren voor joyriding werden aangehouden in de stad Groningen. Tijdens die zondagnacht van 4 februari reden ze in twee gestolen autos en veroorzaakten schade aan geparkeerde autos in de wijk Paddepoel. Bij een poging om de joyriders te pakken raakte een politieauto beschadigd en kon na een achtervolging een auto met inzittenden worden achterhaald. De namen van de andere betrokken jongeren kwamen daarna ook boven water.

Tijdens het onderzoek bleek dat de jongeren zich vanaf begin dit jaar in wisselende samenstellingen bezig waren autos te stelen en hierin ritten te maken. Vanaf de Eemshaven werden twee personenautos en twee vrachtwagens weggenomen. In Sauwerd en Winsum werd elk 1 personenauto en vanuit de stad Groningen 3 autos en een bestelbusje van een kindercircus gestolen. De jeugd had niet alleen interesse voor autos maar probeerde in Adorp een autobus mee te nemen en waagden in de Eemshaven een poging om met een shovel te rijden. De voertuigen werden opengebroken en nadat de brandstof op was achter gelaten.

Als belangrijkste initiator van de diefstallen komt een 20-jarige jongen uit Sauwerd naar voren. Hij is op dit moment niet vindbaar voor de politie en staat gesignaleerd om aangehouden te worden. Een echte reden voor het plegen van de feiten kon niet worden gegeven. De meesten gaven aan het voor de kick, en tegen de verveling te doen. De aangehouden jongeren zijn verhoord en tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. Een 19-jarige jongen uit Groningen zit nog vast en een 14-jarige jongen uit Sauwerd is in een jeugdinrichting geplaatst. De andere jongeren zijn na het verhoor op vrije voeten gesteld.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (0.13 euro/min)