Gemeente Den Haag

2002-03-20: Plaatsing op monumentenlijst moet cultureel erfgoed Scheveningen behouden

Het college van Burgemeester en Wethouders wil 48 panden in Scheveningen op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. Zij heeft vandaag besloten hier een plaatsingsprocedure voor te starten. Het gaat met name om herenhuizen, villa's en pensions/hotels op en rond de Seinpostduin, aan de Zeekant en de Gevers Deynootweg. De gemeente beschouwt de panden als'exponenten' van de architectuur, die zo kenmerkend is voor de ontwikkeling van de badplaats aan het einde van de 19e eeuw. In die zin vertegenwoordigen zij een cultuurhistorische waarde die het college wil behouden.

De plaatsingsprocedure zal tevens starten voor: het havenkantoor aan de Kranenburgweg, het voormalig gemaal aan de Nieuwe Duinweg en de twee gebouwtjes van de vroegere Hofpleinlijn aan de Van Alkemadelaan en Harstenhoekweg.

Het voornemen tot het starten van een plaatsingsprocedure is een beschermingsmaatregel die in januari 2001 is vastgesteld door de commissie Verkeer Binnenstad en Beschermde Stadsgezichten. De maatregel vloeit voort uit de conclusies van de in 2000 afgeronde "Cultuurhistorische Verkenning Scheveningen". Omdat in dit gebied sprake is van een behoorlijke 'transformatiedruk' is gekozen voor een zogenaamde strategische bescherming. Dit betekent dat voor alle panden die nog veel van hun historisch karakter bezitten de plaatsingsprocedure zal starten.

last update: 20 maart 2002 ;pag.: 11832; auteur: 10;cat.: 17 Uw