---

Ministerie van Defensie



---

Aanpassing Nederlandse bijdrage Bosnië

20-03-2002

Het aantal Nederlandse luchtmachthelikopters dat deel uitmaakt van de SFOR-vredesmacht in Bosnië wordt 1 juli 2002 verminderd tot twee en de marechaussee gaat samen met de reguliere Nederlandse politie deel uit maken van de "European Union Police Mission" die vanaf 1 januari 2003 namens de Europese Unie in Bosnië wordt gestationeerd. Dit zijn twee hoofdpunten die de ministers De Grave (Defensie) en Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) gisteren (19 maart) in een brief aan de Tweede Kamer kenbaar hebben gemaakt met betrekking tot de situatie in Zuidoost Europa.

De Nederlandse helikopterbijdrage bestaat momenteel uit vier Chinook-transporthelikopters van de vliegbasis Soesterberg. Dit detachement, gestationeerd in Split, heeft begin dit jaar een detachement afgelost van vijf Cougar-helikopters, eveneens afkomstig van Soesterberg. De helikopters zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van de Multinationale Divisie South West. Met ingang van 1 juli 2002 nemen Nederland en Groot-Brittannië deze verantwoordelijk samen voor hun rekening. Dit betekent dat ons land vanaf die datum met twee Cougar-helikopters de taak van het Immediate Response Team (snel inzetbare helikopters voor medische doeleinden) voor haar rekening neemt. Aan het Nederlandse detachement wordt waarschijnlijk ook een Slowaakse helikopter toegevoegd. Uit doelmatigheidsoverwegingen is daarnaast besloten het helikopterdetachement te verplaatsen van Split in Kroatië naar Bugojno in Bosnië. Als gevolg van de verplaatsing en verkleining van de helikopterbijdrage neemt het Nederlandse aandeel in SFOR af met ongeveer 110 functies. Samen met andere reducties binnen de Nederlandse bijdrage, worden in totaal 130 functies uitgespaard op een totaal van omstreeks 1.300 functies op dit moment.

Met betrekking tot de politie-inzet in Bosnië heeft de Algemene Raad van de Europese Unie 18 februari besloten dat de unie op 1 januari 2003 de leiding van de International Police Task Force in Bosnië zal overnemen van de Verenigde Naties. Het ligt in de bedoeling - zo de bewindslieden in hun brief aan het parlement - dat deze eerste Europese politiemacht, genaamd "European Union Police Mission", zal bestaan uit 480 functionarissen. Doel van de missie is de Bosnische politie te adviseren, monitoren en inspecteren. Ons land is van plan een passend aandeel te leveren in de missie met personeel dat afkomstig is van zowel de Koninklijke Marechaussee als de reguliere Nederlandse politie.

Brief van ministers De Grave (Defensie) en Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer