Arcares


Zwak management

reactie Arcares op artikel in het Financieele Dagblad over rapport Wachtlijstbrigade

Het Financieele Dagblad (FD) van 19 maart berichtte als eerste over het rapport van de Wachtlijstbrigade. Uit dat rapport wordt duidelijk dat de wachtlijsten stagneren. Dit is in hoofdzaak te wijten aan het zwakke management, dat niet vernieuwt, niet concurreert en onvoldoende samenwerkt. Hoewel het rapport nog geheim is en Arcares de inhoud dus niet kent, was het artikel in het FD voor Arcares voldoende aanleiding om hierop te reageren.

In 2001 liepen de wachtlijsten terug in de ouderenzorg van ruim 100.000 naar ruim 80.000 wachtenden en dat bij een vraagstijging van 8%. Tevredenheid alom, geen woord over het management. Nu een jaar later stagneert de daling en is er ineens sprake van zwak management.

Volgens Arcares is dit een veel te gemakkelijke uitspraak. Naar het oordeel van Arcares zijn drie andere oorzaken van invloed op de stagnerende wachtlijsten.

In de eerste plaats is er de groeiende vraag naar ouderenzorg, zoals die zich ook al voordeed tussen 2000 en 2001. In de tweede plaats is er om meer mensen te verzorgen meer huisvesting nodig. Nieuwe gebouwen realiseren is in Nederland een tijdrovende bezigheid, waarbij tal van instanties bij betrokken zijn, daarvoor is meer tijd nodig dan één jaar. In de derde plaats zijn er voor nieuwe cliënten nieuwe medewerkers nodig. Arcares bepleit al langere tijd dat het boter-bij-de-visbeleid versoepeld wordt, waardoor 25% van de wachtlijstmiddelen bestemd worden voor het werven en opleiden van nieuw personeel. Daardoor behoeven instellingen deze voorinvesteringen niet langer zelf te betalen.

Datum: 20/03/2002