Nederlandse Vereniging van journalisten

NVJ ziet rapport Mediaconcentraties van het Commissariaat voor de Media als steun in de rug voor pleidooi voor dagbladen en andere media

In een eerste reactie toont de NVJ zich verheugd over het vandaag verschenen rapport 'Mediaconcentraties in beeld' van het Commissariaat voor de Media. De beroepsorganisatie van journalisten ziet dat haar jarenlange pleidooi voor extra maatregelen voor behoud van de verscheidenheid van pers, omroep en kalbel nu eindelijk bevestigd met het rapport van het Commissariaat. Pure marktregulatie waarbij de NVJ en ook de Persraad en het Bedrijfsfonds voor de Persraad eerder kanttekeningen plaatsen, blijkt inderdaad niet toereikend als het om media gaat. Bovendien is het Commissariaat nu ook van mening dat verdwijnen van dagbladen niet zonder meer worden opgevangen door nieuwkomer sop de media en informatiemarkt. De NVJ heeft deze week in een brief aan de Tweede Kamer gepleit voor tijdelijke faciliteiten voor de benarde dagbladsector. Ook heeft de NVJ zorgen over de positie van onderdelen van de publieke omroep zoals de bedreigde nieuwsrubriek Ontbijt TV van de KRO.
De NVJ hoopt dat het rapport en aanbevelingen van het Commissariaat bij de initiator staatssecretaris Rick van der Ploeg alsmede haar eigen brief aan de Tweede Kamer, nu snel tot concrete maatregelen van de bewindsman zullen leiden ten behoeve van dagbladen en onderdelen van de omroep.