Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


ROVER: CAO-acties spoorbouwsector klap in gezicht reiziger

Reizigersvereniging ROVER is er zeer slecht over te spreken dat personeel van aannemers die voor RailinfraBeheer werken heeft aangekondigd, de komende week geen reparaties aan wissels, seinen en dergelijke uit te voeren. Het personeel in de spoorbouwsector voert actie in het kader van de ontevredenheid over de stand van zaken in de CAO-onderhandelingen. Mede gezien het feit dat ongeveer de helft van de vertragingen van reizigers vorig jaar te wijten was aan gebreken aan de sporen, de wissels en andere zaken die worden beheerd door RailinfraBeheer, vindt ROVER de aangekondigde acties een klap in het gezicht van de reiziger.

Per week doen zich tientallen storingen voor aan rails, wissels, bovenleiding en seinen. Als deze storingen niet worden verholpen, dan zullen de gevolgen voor het spoorverkeer desastreus zijn. De acties treffen geen doel, want niet de werkgevers zijn de dupe van de aangekondigde acties, maar twee andere partijen:

De reizigers: De reizigers hebben part noch deel aan het conflict en zijn ook geen opdrachtgever van de bouwbedrijven. Zij hebben bovendien al last genoeg van de zeer gebrekkige wijze waarop ze worden vervoerd. Nu al worden ze bijna dagelijks geconfronteerd met sein- wissel- en stroomstoringen. Indien deze storingen niet meer worden opgelost, worden de reizigers onevenredig gedupeerd. ROVER vindt dit onverteerbaar.

De Nederlandse Spoorwegen: De NS maakt als klant gebruik van de railinfrastructuur in Nederland. NS is geen partij in het conflict, maar kan bij sein-, wissel en stroomstoringen de dienstregeling niet op een goede manier uitvoeren.

Amersfoort, 21 maart 2002

---