CBS

Export in januari met 7 procent gedaald

In januari is de waarde van de uitvoer van goederen ten opzichte van januari 2001 met 7 procent gedaald tot 19 miljard euro. De invoer is met 13 procent afgenomen tot bijna 17 miljard euro, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De procentuele daling van de handel met het buitenland ligt de laatste drie maanden op een gelijk niveau. De waardedaling van zowel de invoer als uitvoer is deels te verklaren door dalende producentenprijzen. De daling van de invoer is voor de vijfde opeenvolgende maand groter dan de daling van de uitvoer, waardoor het handelsoverschot verder toeneemt. Het handelsoverschot bedraagt in januari van dit jaar 2,7 miljard euro. Vorig jaar in januari was dat nog 1,6 miljard euro.

Handel met EU-landen
Nederland heeft in januari van dit jaar voor ruim 9 miljard euro ingevoerd uit landen van de Europese Unie. Dat is 9 procent minder dan in januari 2001. De uitvoer naar EU-landen is in januari van dit jaar 7 procent lager dan een jaar eerder en bedraagt 15 miljard euro. De handelsbalans met EU-landen werd in januari afgesloten met een overschot van 5,8 miljard euro. Vergeleken met januari vorig jaar is het handelsoverschot licht gedaald.

Flinke daling handelstekort met niet-EU landen
Het handelstekort met de niet-EU landen is flink gedaald van 4,4 miljard euro in januari 2001 naar 3,2 miljard euro in januari van dit jaar. Nederland heeft in januari voor 4 miljard euro aan goederen uitgevoerd naar landen buiten de EU, een daling van 8 procent. De invoer uit niet-EU landen daalde met 18 procent ten opzichte van januari 2001 naar ruim 7 miljard euro. Hiermee is de procentuele daling van de invoer uit landen buiten de EU twee keer zo groot als de daling van de invoer uit de landen binnen de EU.

Technische toelichting
De maandcijfers van de in- en uitvoer van goederen worden tweemaal per jaar nader vastgesteld. Bijstellingen zijn dus mogelijk. De in- en uitvoercijfers zijn inclusief de zogenaamde wederuitvoer. Dit zijn goederen die in Nederland zijn ingevoerd en het land in (vrijwel) onbewerkte staat weer verlaten. Wel moeten deze goederen in eigendom worden overgedragen aan een Nederlandse ingezetene. Indien geen sprake is van eigendomsoverdracht spreekt men van doorvoer. De in- en uitvoer van diensten wordt buiten beschouwing gelaten. Tenzij anders vermeld, zijn de ontwikkelingen berekend ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. Januari telt in 2002 en 2001 een gelijk aantal werkdagen.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. G. Moritz, tel. (045) 570 64 36.

Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-058
22 maart 2002
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht