MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

21-03-2002
KB-Nederland: voorstel directeuren pensioen BV's moet van tafel

Staatssecretaris Hoogervorst zal een notitie in de ministerraad inbrengen als gevolg waarvan veel directeuren grootaandeelhouders van BV´s hun pensioen niet meer in de eigen BV kunnen opbouwen. MKB-Nederland heeft er bij de staatssecretaris, door middel van een brandbrief, op aangedrongen dit onverstandige voorstel van tafel te halen, omdat het eigen beheer pensioen economisch een belangrijke functie vervult. Het voorstel zal zo´n 75.000 BV´s direct raken, aldus MKB-Nederland in een brief aan de staatssecretaris.

Als gevolg van een uitgebreid SER-advies moet het kabinet aanstaande vrijdag een standpunt innemen met betrekking tot de modernisering van de pensioenwetgeving. Staatssecretaris Hoogervorst heeft een notitie gemaakt voor het kabinet. Deze notitie dient als structuur voor het kabinetsstandpunt. Een onderdeel van de notitie betreft de behandeling van de pensioenen van directeuren grootaandeelhouders (dga´s) van BV´s. In de notitie wordt gesteld dat dga´s met minder dan 50% van de aandelen geen pensioen in eigen beheer meer mogen opbouwen. Zo´n 75.000 BV´s doen dit thans wel.

De functie van het eigen beheerpensioen is heel groot. Dga´s worden zo in staat gesteld het pensioenvermogen in de eigen BV te houden tot aan de pensioneringsdatum. Het grote voordeel is dat hiervan tijdelijk investeringen kunnen worden gedaan die anders door een bank moeten worden gefinancierd, hetgeen altijd duurder en minder aantrekkelijk is voor de BV. Daarnaast worden dga´s niet gedwongen om bij een verzekeraar een pensioen te verzekeren. Een vergelijkbare positie is ook voorbehouden aan zelfstandig ondernemers zonder BV.

MKB-Nederland is fel gekant tegen het voornemen van Hoogervorst om dit eigen beheerpensioen voor deze groep onmogelijk te maken. Het eigen beheerpensioen speelt micro- en macro-economisch een zeer belangrijke rol; het houdt ondernemen flexibel. Daarnaast is het MKB-Nederland op geen enkele wijze gebleken dat de huidige wetgeving aanleiding geeft tot misbruik of uitvoeringsproblemen. Integendeel, het eigen beheerpensioen wordt door ondernemers in het mkb als een zeer nuttige faciliteit beschouwd. Het kabinet heeft geen enkel doorslaggevend argument om dit de nek om te draaien.

Informatie: mr. J.G.S. Warmerdam