---

Ministerie van Defensie



---

KMA-docent verdedigt dissertatie over civiel-militaire samenwerking

22-03-2002

Drs. Myriame Bollen, docent aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda, verdedigt vandaag (22 maart) haar dissertatie, getiteld ´Working Apart Together´. Zij doet dat aan de Wageningen Universiteit in die plaats. Het onderzoek waarop zij hoopt te promoveren gaat over civiel-militaire samenwerking tijdens internationale humanitaire operaties.

Het bieden van internationale humanitaire ondersteuning is sinds de Koude Oorlog uitgegroeid tot één van de strategische hoofdtaken van de Westerse krijgsmachten. In de afgelopen jaren is het inzicht gegroeid dat humanitaire operaties een multi-actor aanpak vergen. Het onderzoek van Bollen, docent management en organisatie aan de KMA, richt zich op de samenwerkingservaringen op uitvoerend niveau. Ze beschrijft de situaties waar gezamenlijk, door burgers èn militairen, de handen uit de mouwen worden gestoken om de dagelijkse problemen op te lossen. Aan de hand van twee vredesmissies, operatie Provide Care (1994) en operatie Allied Harbour (1999), behandelt zij de volgende vragen:


* Wat zijn de ontstaansgronden voor civiel-militaire samenwerking?
* Wat zijn de kenmerken van civiel-militaire samenwerkingsverbanden?
* Met welke samenwerkingsproblemen worden de partners geconfronteerd?
* Hoe kan deze vorm van samenwerking worden verbeterd?
Haar promotoren zijn: prof. dr. Georg E. Frerks Universiteit Wageningen en universiteit Utrecht en prof. dr. Sjo Soeters, KMA en Katholieke Universiteit Brabant.