Gemeente Leiden

Cultuur voor alle basisschoolleerlingen

Museumproject schoolvoorbeeld voor rest van het land

Doe het Speurspel en dwaal door het museum. Voel je je al een natuuronderzoeker? Tot welke familie behoort de pinguïn? Vragen waarvan de antwoorden te vinden zijn in Naturalis, een van de zeven musea in het project Museum & School. Een succesvolle Leidse formule, niet voor niets onder de aandacht van de rest van het land.

CULTUUR EN EDUCATIE - Het project Museum & School is een initiatief van de gemeente Leiden. Hierbij zijn zeven musea gratis toegankelijk voor alle basisschoolklassen van de stad. Naturalis, Museum Boerhaave, De Lakenhal, Het Koninklijk Penningkabinet, het Rijksmuseum voor Volkenkunde, het Rijksmuseum van Oudheden en de Hortus Botanicus doen mee in het scholierenprogramma. Het project kreeg vorige week landelijke bekendheid toen staatssecretaris Rick van der Ploeg zei dat hij Museum & School in het hele land wil invoeren. 'Je bereikt zo alle bevolkingsgroepen, zonder je op een specifieke groep te richten. En de ervaring heeft geleerd dat het tot een herhalingsbezoek leidt, dus met de ouders erbij', aldus Van der Ploeg. Het project Museum & School is in september vorig jaar verlengd voor een periode van vier jaar.

Ook voor de regio
Sindsdien september 2001 is deelname aan het museumproject ook mogelijk voor basisscholen uit de omliggende gemeenten. 'En ook daar met groot succes', aldus Hans van de Bunte van de Stichting Leiden Museale Producten, coördinator van het Museum & Schoolprogramma. 'Eindelijk kunnen ook die basisscholen hun leerlingen een cultuurprogramma aanbieden. In de meeste gevallen hebben de dorpen geen eigen musea, dus maken zij dankbaar gebruik van de mogelijkheden hier', meent Van de Bunte. Behalve het reguliere en speciaal onderwijs nemen ook leerlingen van het asielzoekerscentrum en de doven- en slechthorendenschool met aangepaste programma's deel aan het museumproject.

Uitzonderlijk
Het Leidse succes is mede te danken aan het grote aanbod van verschillende musea in de stad. 'Wij hebben de mazzel dat je de scholieren daardoor brede kennis kunt meegeven. Dat is eigenlijk een heel uitzonderlijke situatie', aldus Van de Bunte. Bij de opzet vierenhalfjaar geleden is samen met scholen en leerkrachten gekeken naar wat voor soort museumbezoeken leuk en leerzaam zouden zijn. De musea hebben ieder een eigen schoolgroep omarmd en specifiek een lesprogramma opgezet dat aansluit bij de leerdoelen en het niveau van die groep. Zo bezoekt iedere leerling tijdens zijn basisschooljaren zeven verschillende Leidse musea.
Ieder Museum & Schoolprogramma bestaat uit drie blokken van twee en een half uur. Eerst volgen de leerlingen op school een les over het museum, ondersteund door speciaal lesmateriaal, een videofilm of een museummedewerker die langskomt in de klas. Goed voorbereid gaan de leerlingen daarna op bezoek in het museum.

Actieplan Cultuurbereik
Museum & School wordt gefinancierd door de gemeente, de deelnemende musea en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Het project is onderdeel van het Actieplan Cultuurbereik.

Kleuters van de Lorentzschool in de Oranjerie van de Hortus Botaniscus bij het muziekstuk 'The Little Singing Garden'. In liedjes en geluiden zoemen de bijen, suizen de bomen, geurt de lente en knispert de herfst. Foto: Wim van Noort.