Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 21 maart 2002

Aan de redactie

SAVEETRA op hoofdlijnen tevreden met aanbevelingen Europees veetransport

De samenwerkende veetransporteurs binnen Transport en Logistiek Nederland (SAVEETRA) zijn op hoofdlijnen tevreden met de aanbevelingen van de Wetenschappelijke Commissie voor Diergezondheid en Dierwelzijn van de Europese Commissie (SCAHAW). Deze week werden de aanbevelingen bekend gemaakt.

SAVEETRA is tevreden met de mogelijkheid dat het lange-afstandstransport onder voorwaarden kan blijven plaatsvinden. Helaas geeft het rapport op dit moment nog onvoldoende mogelijkheden voor transporten van varkens naar Spanje en Italië, de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse varkens. De wetenschappelijke commissie stelt voor om 2x een reistijd van 8 uur te hanteren, met een tussentijdse rustpauze van 6 uur. Maar volgens SAVEETRA is het beter om de reistijden van het vee te koppelen aan de rijtijden van de chauffeur. Dit is mogelijk door alle soorten vee 2x12 uur te laten rijden met een tussentijdse rustpauze van 8 uur.

De transporteurs zijn blij met het advies om de halteplaatsen af te schaffen. Dit betekent dat de dieren op de wagen kunnen rusten. Ze hoeven niet meer te worden uitgeladen op halteplaatsen, hetgeen veel stress en extra besmettingsrisico met zich meebrengt. SAVEETRA vindt dat markten en exportverzamelplaatsen moeten blijven bestaan, omdat deze dikkere vervoersstromen tot gevolg hebben. Wel moeten ze voldoen aan strenge voorwaarden, onder andere ten aanzien van controle en hygiëne.

SAVEETRA is het eens met de voorgestelde frequentie waarmee de chauffeur de dieren onderweg moet controleren. De organisatie is het echter niet eens met de voorgestelde hoogte van de laadlagen van 1.40 meter. Deze is namelijk voor alle dieren gelijk, terwijl het in de praktijk beter is om de hoogte af te stemmen op de hoogte van de dieren. Bij te veel ruimte hebben de dieren de neiging op elkaar te springen. Bovendien gaat de warmte boven in de laag zitten, waardoor de dieren het koud krijgen. Bovendien is deze aanbeveling erg gericht op het middel in plaats van het doel. Doel is: een goede inspectie. Dit kan ook op andere manieren, bijvoorbeeld door camera's. SAVEETRA is het met de commissie eens dat hele jonge dieren niet getransporteerd moeten worden.

SAVEETRA is verheugd over de voorstellen tot verlaging van de beladingsgraad. SAVEETRA is al langer van mening dat de beladingsgraad sterk verlaagd zou moeten worden. Daarom hebben de transporteurs, al eerder met zusterorganisaties in het buitenland, voorstellen gedaan bij de Europese Commissie die overeenkomen met de aanbevelingen van de wetenschappelijke commissie. Samenvattend is er volgens SAVEETRA voldoende ruimte om met de Europese Commissie verder te praten over de voorwaarden waaronder lange-afstandstransport kan plaatsvinden.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot Clarisse Buma, 079-3636115 en Debbie van Son, 079-3636195.