Actueel

Waardering voor dienstverlening rechtbanken

Bron: Raad voor de rechtspraak 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 22-03-2002

Ruim driekwart van de mensen die met rechtspraak in aanmerking komt, is tevreden over de belangrijkste aspecten van de dienstverlening door de rechtbanken. Duidelijke wensen zijn een uitgebreidere motivering van rechterlijke beslissingen en meer rechtseenheid in uitspraken. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van een klantwaarderingsonderzoek onder zes middelgrote rechtbanken, dat eind vorig jaar werd gehouden.

De onderzochte rechtbanken zijn gevestigd in Alkmaar, Dordrecht, Groningen, Leeuwarden, Roermond en Zutphen. De betrokken rechtbanken wilden weten hoe ketenpartners, waaronder de advocatuur en het openbaar ministerie, en rechtzoekenden denken over hun dienstverlening en welke zaken verbeterd kunnen worden. De uitkomsten van de onderzoeken zijn gebundeld en samengevat in een rapport met de titel `Open voor publiek' dat vandaag is aangeboden aan de voorzitter van de Raad voor de rechtspraak in Den Haag.

Het onderzoek is gehouden onder 1.700 personen. Hiervan behoorden er circa duizend tot de zgn. professionele partners, personen die uit hoofde van hun functie nauw bij de genoemde rechtbanken zijn betrokken, zoals advocaten, professioneel gemachtigden, deurwaarders en officieren van justitie. De overige 700 respondenten betroffen rechtzoekenden. Het onderzoek is uitgevoerd door Prisma, een gemeenschappelijke landelijke dienst van de Raad voor de rechtspraak en het College van Procureurs-Generaal. Deze dienst ondersteunt de rechterlijke organisatie bij kwaliteitsverbetering.

Positief imago
De rechtbanken hebben een positief imago. Zowel de rechtzoekenden als de professionele partners vinden de rechtbanken vriendelijk en professioneel. Gemeten over de zes gerechten is een grote meerderheid van de partners (zeer) tevreden: 81 procent. De belangrijkste aspecten voor rechtzoekenden zijn de deskundigheid van de rechter en de ruimte die zij krijgen om hun verhaal te doen. De tevredenheid hierover is vrij groot: 72 respectievelijk 82 procent. Als het gaat om de voorbereiding van de zaak doen de griffies hun werk goed. De meeste respondenten vinden bodes en portiers vriendelijk en behulpzaam, zo blijkt uit het onderzoek.

Verbeterpunten
Minder tevreden is men over de rechtseenheid. Volgens de onderzoekers zouden afstemming en jurisprudentieoverleg bevorderd dienen te worden. Ook de motivering van beslissingen kan beter worden afgestemd op de wensen van de klanten. Kritiek is er ook op de wachttijden voor de zitting en de privacy en voorzieningen van de wachtruimtes in de gerechtsgebouwen. Ook vindt men dat de rechtbanken betere informatie kunnen geven over de wijze waarop een zitting verloopt en wat men van de rechtbank kan verwachten.

Het onderzoek vond plaats in opdracht van de betrokken gerechtsbesturen en past in het streven van de rechtbanken om de mening van `klanten' over het eigen functioneren regelmatig te toetsen. Nederland telt negentien rechtbanken. De zes bij het onderzoek betrokken rechtbanken nemen circa 15 % van het totaal aantal rechtszaken voor hun rekening. De komende tijd zullen ook andere rechtbanken in het land een klantwaarderingsonderzoek laten verrichten.

De volledige tekst van het onderzoeksrapport is te raadplegen op de website van de rechterlijke macht,
www.rechtspraak.nl/over_rechtspraak/open_voor_publiek.pdf