Gemeente Deventer

VOORONTWERPBESTEMMINGSPLAN 'BEDRIJVENPARK LINDERVELD' VASTGESTELD

Het college van burgemeester en wethouders heeft vorige week (week 11) het voorontwerpbestemmingsplan 'Bedrijvenpark Linderveld' en het ontwerp-beeldkwaliteitplan 'Bedrijvenpark Linderveld' vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak en vooroverleg.

De gemeente heeft vrijwel geen kavels meer beschikbaar voor bedrijven. Tegelijk is de vraag naar bedrijfsterreinen hoog. Zowel voor de eigen bedrijvigheid als voor regionale bedrijven die zich hier willen vestigen. Deventer heeft Linderveld daarom hard nodig. De plannen voor het Bedrijvenpark Linderveld bestaan al langer; in het structuurplan Deventer Visie van 1994 heeft de gemeente de locatie Linderveld al aangeduid als toekomstig bedrijventerrein.

Het toekomstige bedrijvenpark ligt aan de noordoostkant van Deventer, langs het Overijsselskanaal. Het gaat om het gebied ten noorden van de Zandwetering en de Oerdijk en wordt begrensd door het Overijsselskanaal, de Soestwetering en een deel van de Baarlermarsweg. Het toekomstige bedrijventerrein is in totaal ongeveer tachtig hectare groot. Daarvan wordt circa 55 hectare uitgegeven voor de vestiging van bedrijven. Het overige deel bestaat uit groenstroken, wegen en waterlopen.

Het Bedrijvenpark Linderveld wordt ontsloten door de toekomstige provinciale weg N348. De nieuwe weg komt uit de richting Wesepe, loopt vanaf Linderveld langs het Overijsselskanaal, 'kruist' door middel van een viaduct de Holterweg en sluit aan op de afslag Deventer-Oost (A1).

Milieucategorieën

Op het bedrijvenpark kunnen, afhankelijk van de locatie, bedrijven worden gevestigd die variëren van categorie 1 tot en met 3. Onder strikte voorwaarden kan in het centrale deel van het plangebied eventueel vrijstelling worden verleend aan categorie 4-bedrijven. Dit kan echter alleen als deze bedrijven qua milieubelasting voldoen aan de voorwaarden van milieucategorie 3.

Categorievoorbeelden:

categorie 1: persoonlijke dienstverlening

categorie 2: boekbinderijen

categorie 3: drukkerijen, glasbewerkingsbedrijven, autospuitinrichtingen

categorie 4: veilingen voor landbouw- en visserijproducten

Voor de duidelijkheid: het zijn niet meer dan voorbeelden, om aan te geven om welk soort bedrijven het zou kunnen gaan.

Milieu-effectrapportage

Tegelijk met het voorontwerpbestemmingsplan 'Bedrijvenpark Linderveld' is het Milieueffectrapport (MER) 'Bedrijventerrein Linderveld' opgesteld. Op basis van de regelgeving over milieu-effectrapportage (m.e.r.) is de besluitvorming over het bestemmingsplan voor het Bedrijvenpark Linderveld m.e.r.-plichtig. De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van februari het aanvaardbaarheidsoordeel over het MER uitgesproken. Dit betekent dat de raad vindt dat in het MER voldoende informatie staat om de milieubelangen bij de besluitvorming met betrekking tot het bestemmingsplan een volwaardige plaats te geven.

Beeldkwaliteitplan

Tegelijkertijd met het vaststellen van het voorontwerpbestemmingsplan is het beeldkwaliteitplan 'Bedrijvenpark Linderveld' vastgesteld. In het beeldkwaliteitplan staat hoe het toekomstige bedrijvenpark eruit moet komen te zien. Een beeldkwaliteitplan is een handleiding en inspiratiebron voor (toekomstige) ondernemers en hun architecten. Maar het vastgestelde beeldkwaliteitplan voor Linderveld is meer dan dat. Het is ook het toetsingskader voor het beoordelen van bebouwings- en inrichtingsvoorstellen.

Het voorontwerpbestemmingsplan, het MER en het beeldkwaliteitplan tezamen, geven een totaalbeeld van het toekomstige Bedrijvenpark Linderveld.

Informatie en inspraak

In de komende periode biedt de gemeente gelegenheid zowel in te spreken op het voorontwerpbestemmingsplan, het Milieueffectrapport als het Beeldkwaliteitplan.

De gemeente legt deze plannen en het rapport op 8 april ter inzage. Op 16 april organiseert zij een informatieavond. Op 24 april is de verplichte inspraakbijeenkomst. De termijn van inzage loopt af op 13 mei. Begin april maakt de gemeente in de lokale media bekend, waar de plannen ter inzage liggen en waar de informatieavond en ten slotte de inspraakbijeenkomst plaatsheeft.