Gemeente Deventer

Wet dualisering

Vernieuwing van gemeentelijk bestuur

De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug. In Deventer wordt druk gewerkt aan het formeren van een nieuw bestuur. Er komt niet alleen een nieuw bestuur, maar door de nieuwe Wet dualisering is per 7 maart de gemeentelijke politiek ook anders gaan werken. De Gemeentewet is veranderd, zodat de rollen beter zijn verdeeld tussen de raad en het college van burgemeester en wethouders. Dit kan ervoor zorgen dat de herkenbaarheid van het lokale bestuur en de open(baar)heid van het politieke debat versterkt worden.

Wat is er veranderd?

In de wet wordt de taakverdeling tussen raadsleden, wethouders, burgemeester en ambtenaren opnieuw, en nu beter vastgelegd. De belangrijkste verandering is dat de rollen van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders duidelijk worden gescheiden.

In de raadzaal in het Stadhuis aan het Grote Kerkhof 4 vergadert de gemeenteraad elke maand. Deze vergaderingen zijn openbaar.

Het bestuur van de gemeente ligt voortaan in handen van het college van burgemeester en wethouders, dat daartoe ook taken en bevoegdheden overgeheveld krijgt. Om die scheiding verder te ondersteunen maken wethouders niet langer deel uit van de gemeenteraad. Wethouders mogen zelfs van buiten de raad worden aangetrokken. De taak van de gemeenteraad is het vertegenwoordigen van de kiezers en het controleren van het college. Dit laatste kan de raad meer onafhankelijk dan voorheen doen omdat de binding tussen de wethouder en zijn fractie minder sterk is. Om zijn nieuwe rol te vervullen krijgt de raad een aantal nieuwe middelen tot zijn beschikking, zoals het onderzoeksrecht, een rekenkamer en een eigen ondersteuner (griffier).

Informatie

U kunt in het Gemeentelijk Informatiecentrum aan het Burseplein 20 (Stadskantoor) een folder met de titel 'Beter bestuur in de vernieuwde lokale democratie' krijgen. Daarnaast kunt u voor informatie over de nieuwe Wet dualisering terecht op de internetsites: www.minbzk.nl/dualisme en www.vernieuwingsimpuls.nl.