Gemeente Haarlemmermeer


* Persberichten


+ 22 maart 2002

omlegging A9 weer een stap dichterbij
GEMEENTE WIL ONDERTEKENING INTENTIEOVEREENKOMST A9

De omlegging van de A9 heeft weer een nieuwe fase bereikt. Portefeuillehouder M. Schoenmaker wil nog in april een intentieovereenkomst ondertekenen met de meest betrokken publieke en private partners, te weten gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland, Schiphol en natuurlijk het ministerie van Verkeer & Waterstaat. Wethouder Schoenmaker: "Wij hebben enige haast, want we willen graag vóór de Tweede Kamerverkiezingen met deze minister nog tot een intentieovereenkomst komen".
In de brief van Rijkswaterstaat Noord-Holland van november vorig jaar werd gemeente Haarlemmermeer duidelijk gevraagd een financieel overzicht te geven van de omlegging. Daarnaast is regionaal draagvlak voor de omlegging voor het ministerie een belangrijke voorwaarde. Het gemeentelijke raadsvoorstel dat er nu ligt, laat zien dat aan beide zaken wordt voldaan. Allereerst is met partijen afgesproken te komen tot een intentieovereenkomst richting de minister, waaruit blijkt dat publieke en private partijen positief zijn over de omlegging. De intentieovereenkomst moet binnen een jaar leiden tot een samenwerkingsovereenkomst waarin de partijen zich definitief vastleggen op concrete afspraken over financiële bijdragen aan de omlegging.
Daarnaast zijn er ook heldere financiële uitgangspunten. Het saldo van de kosten en opbrengsten van de omlegging laat nu nog een tekort zien van ¤ 11,5 miljoen (op een totaalbedrag van ¤ 217,2 miljoen (ex. BTW) voor de aanleg). In dit tekort is rekening gehouden met een maximale bijdrage van de gemeente van ¤ 15,3 miljoen. Er liggen echter kansen in de zin van optimalisaties van circa ¤ 76 miljoen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een andere uitvoering van aansluitingen, een andere manier van het berekenen van verwerkingskosten en hogere grondopbrengsten dan nu geraamd. Wethouder Schoenmaker: "Ik wil de minister nu vragen de intentieovereenkomst te ondertekenen met ons. Gezien het draagvlak in de regio, het geringe financiële tekort en de enorme voordelen van omlegging, is dit ook voor haar een opsteker. Bovendien voldoet de intentieovereenkomst geheel aan de voorwaarden van de minister: de omlegging kost haar geen euro meer, het is de meest duurzame oplossing voor Badhoevedorp en de regio en de minister kan tóch ook tijdelijk benutten om de urgente verkeersproblemen op het huidige A9-tracé het hoofd te bieden. Maar dan moet de omgelegde A9 er natuurlijk wèl komen. Wat mij betreft is de minister nu aan zet". Het raadsvoorstel wordt maandag 25 maart besproken in de commissie Ruimte, Economie, Grondbedrijf en Luchthavenzaken. Daarna buigt de nieuwe gemeenteraad zich donderdag 4 april over het voorstel. Daarin wordt tevens ¤ 400.000 gevraagd voor ambtelijke begeleiding in de intentiefase.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen