Gemeente Utrecht

Grote enquete onder de Utrechtse bevolking

Eind maart start de bevolkingenquête Nieuw Utrechts Peil met als thema Leefbaarheid en Veiligheid (NUP L&V). Duizenden Utrechters worden ondervraagd over onderwerpen als leefbaarheid, veiligheid, wonen, buurtproblemen en voorzieningen in hun buurt.

De enquête NUP Leefbaarheid en Veiligheid wordt elke twee jaar gehouden, dit jaar voor de vierde maal. Aan zo'n zevenduizend Utrechters worden telefonische vragen gesteld, sommigen worden persoonlijk benaderd. Het onderzoeksbureau SCC voert deze enquêtes in opdracht van de gemeente Utrecht uit.

In de enquête wordt onder andere gevraagd naar buurtproblemen, de voorzieningen in de buurt, het onderhoud van het openbaar groen en de straten en naar eventuele verhuisplannen. Daarnaast worden aan de bewoners vragen gesteld over hun gevoelens van onveiligheid, het functioneren van de politie en of de ondervraagde zelf slachtoffer van een of andere vorm van criminaliteit is geweest.

De bevolkingsenquête die eerder in 2000, 1998 en 1996 werd gehouden, levert een schat aan informatie op. Hierdoor wordt duidelijk welke veranderingen zich de afgelopen jaren hebben voorgedaan. De gemeente gebruikt de uitkomsten om, samen met de bewoners, de leefbaarheid en veiligheid in stad en buurt te vergroten.

Duizenden Utrechters worden benaderd met de vraag of zij mee willen werken aan de bevolkingspeiling NUP L&V. Hoe meer mensen reageren, des te waardevoller wordt de verzamelde informatie. Want op deze manier krijgt het gemeentebestuur een duidelijk beeld over hoe Utrechters denken over de leefbaarheid en veiligheid van hun woonplaats.

De resultaten van de enquête worden in het najaar door burgemeester en wethouders bekend gemaakt.

Utrecht, 21 maart 2002.