Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

PERSINFORMATIE
VROM en milieuminsterie Costa Rica sluiten klimaatcontract

(22-3-2002) Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) en het Ministerie van milieu en energie in Costa Rica gaan gezamenlijk de uitstoot van broeikasgassen aanpakken. Dit hebben de twee landen vandaag in een samenwerkingsovereenkomst (Memorandum of Understanding) vastgelegd.
In de samenwerkingsovereenkomst is afgesproken dat Nederland maximaal 30 miljoen ton CO2-emissiereducties kan kopen die in Costa Rica zijn uitgespaard door investeringen in energiezuinige en schone technologieën. Nederland mag deze uitgespaarde tonnen CO2 bijtellen bij de eigen reductieverplichting.
De overeenkomst met Costa Rica wordt afgesloten in het kader van de zogenaamde Clean Development Mechanism zoals vastgelegd in het Kyoto Protocol over klimaatverandering. Het Clean Development Mechanism heeft een dubbel doel. Allereerst stimuleren van duurzame ontwikkeling door te investeren in energiezuinige en schone technologieën in ontwikkelingslanden. Daarnaast kan dit instrument industrielanden helpen om een deel van hun reductieverplichtingen in het buitenland te realiseren.
De overeenkomst met Costa Rica is het tweede MoU dat Nederland sluit via het zogeheten Clean Development Mechanism. In december werd het eerste akkoord gesloten met Panama. In dat geval ging het om een contract van 20 miljoen ton CO2 reducties.Nederland heeft zich in 1997 in Kyoto gecommitteerd om de uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008-2012 met 6% te verminderen ten opzichte van 1990. In het kabinet is afgesproken dat de helft van de reductiedoelstelling in Nederland moet gebeuren en de andere helft gerealiseerd mag worden in het buitenland. Naast samenwerkingsprojecten met ontwikkelingslanden (Clean Development Mechanism) zijn er ook samenwerkingsprojecten met andere industrielanden (Joint Implementation).

één niveau omhoog Maart

Energiepremie zuinige auto