Gemeente Rijswijk

REGELRECHT
21 maart 2002


* Nieuwe raad geïnstalleerd

* Start werkzaamheden 25 maart
Reconstructie Hendrik Ravesteijnplein/Lindelaan
* Brasserskade tijdelijk afgesloten

* Uitnodiging debat jong en oud

* Voorbereidingsbesluit

* Gratis compost dit jaar iets later beschikbaar in Rijswijk
* BEKENDMAKING van RAADSBESLUITEN

* Wijziging openstellingstijd snackcar Dr. H.J. van Mooklaan
* Geen referendum over speelautomaten in Rijswijk
* Toekomstvisie Rijswijk in druk verschenen
* Verkeersbesluiten ingevolge artikel 18 wegenverkeerswet 1994
* Bouw- en sloopvergunningen

* Bouwaanvraag

* Aanvraag kapvergunningen

* Verleende kapvergunningen

Nieuwe raad geïnstalleerd

Afgelopen donderdag is in de raadzaal van het stadhuis van Rijswijk de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. In totaal heeft Rijswijk nu 31 raadsleden, dit zijn er twee meer dan in het verleden. Dit komt doordat Rijswijk op een bepaalde peildatum uit meer dan 50.000 inwonders bestond. Dit aantal inwonders ligt nu weer onder deze grens doordat Ypenburg per 1 januari jl. geen ondereel meer uitmaakt van Rijswijk.

Rijswijk heeft afgelopen donderdag kennisgemaakt met 9 nieuwe raadsleden. De dag hiervoor is afscheid genomen van de "oude raad". In totaal namen 7 raadsleden afscheid, te weten: Marijke Kneteman-Wolff, Ger Kikkert en Hetty Jense, Onafhankelijk Rijswijk; Huub Teessing, VVD; Peter Janssen, CDA; Ad van Buuren, PvdA en Joke Regouw-Vellinga, D66.
Mevrouw Regouw heeft 12 jaar deel uitgemaakt van de Rijswijkse gemeenteraad en ontving een Koninklijke Onderscheiding bij haar vertrek uit de raad. Zij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Op dit moment is de uitslag van de collegeonderhandelingen nog niet bekend. De wethouderszetels kunnen dus nog niet worden ingenomen door de nieuwe wethouders. Tot die tijd blijven de huidige wethouders de taken waarnemen.
In het nieuwe duale stelstel zijn de wethouders geen lid meer van de gemeenteraad. Zodra raadsleden door hun partij worden aangewezen voor een wethouderspost, zullen zij hun raadslidmaatschap dienen op te geven. Het is ook mogelijk dat wethouders van buiten de raad worden aangetrokken. Indien wethouders van buiten de raad worden aangetrokken. Indien de wethouders uit de raad afkomstig zijn, dan worden de vrijkomende zetels weer vanuit de politieke patijen opgevuld met nieuwe raadsleden.
Zodra dit proces in Rijswijk is afgerond zullen wij een portrettengalarij van alle raadsleden op deze pagina plaatsen. Uiteraard zal zoals gebruikelijk ook in de nieuwe gemeentegids, die medio juli verschijnt, een overzicht van alle raadsleden worden opgenomen.

.

Start werkzaamheden 25 maart
Reconstructie Hendrik Ravesteijnplein/Lindelaan

De gemeente Rijswijk start vanaf maandag 25 maart met omvangrijke recontructiewerkzaamheden op het Hendrik Ravesteijnplein en een gedeelte van de Lindelaan. De werkzaamheden worden in fasen uitgevoerd en zullen tot in de zomervakantie voortduren.
De werkzaamheden bestaan uit asfalteringswerkzaamheden van de rijbanen, herstratingswerkzaamheden van de trottoirs en de fietspaden, het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers, het vervangen van verkeerslichten en het herstraten van een groot deel van het parkeerterrein op het Hendrik Ravesteijnplein.
Het werkgebied bestaat uit het Hendrik Ravesteijnplein en de Lindelaan gelegen tussen Hendrik Ravesteijnplein en Rembrandtkade. Als gevolg van de werkzaamheden zal voor een lange periode eenrichtingsverkeer op de Lindelaan en het Hendrik Ravesteijnplein worden ingesteld. Per fase zal het weggedeelte waarvoor eenrichtingsverkeer wordt ingesteld verschuiven. Het verkeer vanaf de Haagweg richting Burgemeester Elsenlaan zal over één rijbaan worden geleid. Het verkeer vanaf de Generaal Spoorlaan richting Haagweg wordt omgeleid via de Burgemeester Elsenlaan en de Sir W. Churchilllaan. Speciaal voor de HTM buslijn 23 en Connexxion buslijn 39 zal de Rembrandtkade worden aangemerkt als omleidingsroute. De verkeersdrempels in een deel van de Rembrandtkade zijn hiertoe tijdelijk verlaagd. Gedurende de werkzaamheden zullen er twee korte perioden zijn waarop op rijbaan van de Lindelaan geen verkeer mogelijk is. Deze perioden blijven beperkt tot telkens maximaal 2 dagen.

Fase 1: eind maart tot half mei 2002 - Lindelaan tussen Jan Tooroplaan en Jozef Israëlslaan
Op dit gedeelte van de Lindelaan wordt eenrichtingsverkeer ingesteld. Aan beide zijden van de weg worden de parkeerplaatsen, de fietspaden en trottoirs gereconstrueerd en herstraat. Aan het eind van deze fase zal de Lindelaan voor een korte periode volledig worden afgesloten. Vanaf de Jan Tooroplaan tot aan de Rembrandtkade zal het asfalt van de Lindelaan worden vernieuwd. Overdag zal er worden gefreesd en 's nachts zal het asfalteren plaatsvinden. Na het asfalteren zal dit weggedeelte weer volledig worden opengesteld voor het verkeer.

Fase 2: half mei tot begin juli 2002 - Hendrik Ravesteijnplein tussen Jan Tooroplaan en Burgemeester Elsenlaan
Nu wordt eenrichtingsverkeer ingesteld voor het weggedeelte van de Jan Tooroplaan tot aan de burgemeester Elsenlaan. Ook nu worden aan beide zijden van de rijbaan de parkeerplaatsen, de fietspaden en de trottoirs weer herstraat. Aan het eind van deze fase wordt net als bij fase 1 de rijbaan in één snelle actie van twee dagen geasfalteerd. De rijbaan ter plaatse is dan volledig afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Direct hierna wordt de rijbaan weer vrij gegeven voor het verkeer.

Fase 3: begin juli tot begin augustus 2002 - parkeerterrein Hendrik Ravesteijnplein
Nu is het parkeerterrein voor de winkels van het Hendrik Ravesteijnplein aan de beurt. Een groot gedeelte van het middenvak zal opnieuw worden herstraat. Ook de voetpaden voor de winkels worden dan van een nieuwe tegelbestrating voorzien. Verder worden twee eilanden met ondergrondse afvalcontainers geplaatst.

.

Brasserskade tijdelijk afgesloten

Vanaf vrijdag 22 maart 18.00 uur zal de kruising van de Rijswijkse Waterweg met de Brasserskade tijdelijk worden afgesloten. De afsluiting duurt tot maandag 25 maart a.s. 5.00 uur. De afsluiting is noodzakelijk in verband met werkzaamheden voor de realisatie van de definitieve kruising met de Brasserskade voor de ontsluiting van de woonwijken in De Bras.
Het is derhalve gedurende bovengenoemde periode niet mogelijk vanaf de Rijswijkse Waterweg de Brasserskade op te rijden en andersom. Ook zal het voor autoverkeer niet mogelijk zijn vanaf Delft via de Brasserskade naar Nootdorp te rijden en andersom. Fietsverkeer zal wel mogelijk blijven. Overigens blijven alle woningen aan de Brasserskade en Middelweg gewoon bereikbaar.
Het verkeer zal door middel van borden (zowel vanuit de woonwijk als vanuit Nootdorp en Delft) worden omgeleid.

.

Uitnodiging debat jong en oud

De jongerenraad organiseert in samenwerking met de Stichting Welzijn Ouderen Rijswijk (SWOR) en Ondernemend Welzijn een debat tussen jong en oud.
Het debat zal plaatsvinden op maandag 8 april van 19.00- 21.00 uur in het Oude Raadhuis en zal geopend worden door wethouder Ineke Thoral- van Vliet.
De deelnemers aan het debat zijn: leden van de jongerenraad, jongeren, dertigers/ veertigers en 55+'ers in Rijswijk. Het doel van het debat is om begrip te kweken tussen deze verschillende generaties. Discussieleider doctor de Geus zal stellingen aan de orde brengen zoals: "Ouderen hebben meer invloed op de politiek dan jongeren," of "er moet ruimte zijn voor jongeren om elkaar te ontmoeten, maar niet bij mij in de straat."
In de pauze zal er onder het genot van een hapje en een drankje een streetdance- optreden verzorgd worden door Stichting D'lovejazzdancetheatre uit Den Haag en een demonstratie callanetics verzorgt door ouderen van de SWOR.
De jongerenraad, Ondernemend Welzijn en Stichting Welzijn Ouderen Rijswijk nodigen u/ je uit om te komen kijken bij dit debat! Tot maandag 8 april van 19.00- 21.00 uur in het Oude Raadhuis! Adres: Oude Raadhuis, Laan Hofrust 4, 2282 AL Rijswijk

.

Voorbereidingsbesluit

Burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk maken ingevolge het bepaalde in artikel 22 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht bekent, dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 13 maart 2002 heeft besloten dat een herziening van het bestemmingsplan wordt voorbereid voor het navolgende gebied:

* het perceel Generaal Spoorlaan 489.

Het voorbereidingsbesluit treedt in werking met ingang van de dag volgende op de dag van publicatie en liggen vanaf de dag van inwerkingtreding met de daarbij behorende tekeningen voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis bij de sectie Communicatie (kamer 77), Generaal Spoorlaan 2-4. De sectie Communicatie is op werkdagen geopend van 8.30 uur tot 14.00 uur.

Binnen zes weken na de dag van deze bekendmaking kunnen degenen waarvan het belang rechtstreeks bij het besluit is betrokken, een bezwaar indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Gemeenteraad, Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk.

Indiening van een bezwaarschrift betekent niet, dat de werking van het voorbereidingsbesluit wordt uitgesteld.

Indien sprake is van een spoedeisend belang waardoor niet gewacht kan worden op de afwikkeling van het bezwaarschift, is het mogelijk een verzoek om een voorlopige voorziening in te dienen bij de President van de Arrondissementsrechtbank te 's-Gravenhage, Sector Bestuursrecht, Bureau Voorlopige voorzieningen, Postbus 20302, 2500 EH 's-Gravenhage.

.

Gratis compost dit jaar iets later beschikbaar in Rijswijk

Ook dit jaar zal er voor de Rijswijkse inwoners weer gratis compost beschikbaar worden gesteld. Al vele jaren achtereen kunnen de inwoners van Rijswijk eind maart gratis compost ophalen op een vooraf afgesproken plaats ergens in de Plaspoelpolder. Dit jaar vergt de voorbereiding iets meer tijd en komt de compost begin april beschikbaar. Over de juiste afhaaldatum en plaats zullen wij u zo spoedig mogelijk nader informeren via de gemeenteberichten.

.

BEKENDMAKING van RAADSBESLUITEN

Burgemeester en wethouders van Rijswijk delen het volgende mede.

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 14 maart besloten tot :


-

Vaststelling van een nieuw "Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de gemeente Rijswijk", waarin in artikel 14 spreekrecht voor de burgers is opgenomen, onder gelijktijdige intrekking van het oude reglement en van het reglement van orde voor de spreekrechtbijeenkomsten.

en het intrekkingsbesluit zijn in werking getreden met ingang van15 maart 2002 .

Bovengenoemd besluit is bekendgemaakt op door opneming in de losbladige verordeningenverzameling; deze verzameling is kosteloos in te zien bij de sectie Communicatie in het stadhuis, Generaal Spoorlaan 2, alhier. De sectie, alwaar ook een afschrift van het besluit tegen betaling verkrijgbaar is, is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 14.00 uur.

.

Wijziging openstellingstijd snackcar Dr. H.J. van Mooklaan

Op verzoek van de standplaatshouder (naar aanleiding van de vraag van diens klanten) heeft het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk besloten de openstellingstijd van de snackcar op de standplaatslocatie aan de Dr. H.J. van Mooklaan voor uitsluitend de woensdag en de zaterdag te wijzigen in 12:00 uur tot 19:00 uur (was: van 15:30 uur tot 19:00 uur). De openstellingstijd van de donderdag, vrijdag en zondag blijft ongewijzigd: van 15:30 uur tot 19:00 uur. Buiten deze dagen en tijden mag de standplaats niet worden ingenomen.

.

Geen referendum over speelautomaten in Rijswijk

Het Centraal Stembureau in Rijswijk heeft op basis van het geringe aantal ingediende verzoeken besloten dat er geen referendum zal worden gehouden over de Verordening Speelautomaten Rijswijk.

In Groot Rijswijk van donderdag 7 februari 2002 zijn op de gemeentelijke pagina Rijswijk Regelrecht door burgemeester en wethouders de volgende referendabele raadsbesluiten bekendgemaakt:
* vaststelling Verordening Speelautomaten Rijswijk;
* vaststelling Verordening Speelautomatenhallen Rijswijk,
onder gelijktijdige intrekking van de Verordening Speelautomaten 1987.

Iedere kiesgerechtigde ingezetene van Rijswijk kon tot en met 28 februari 2002 bij burgemeester en wethouders een verzoek indienen tot het houden van een referendum. Op 4 maart 2002 heeft het Centraal Stembureau twee processen-verbaal , inzake de telling en contrôle van verzoeken tot het houden van een gemeentelijk referendum, alsmede inzake de beoordeling van een inleidend verzoek tot het houden van een gemeentelijk referendum, opgemaakt. Ten aanzien van de Verordening Speelautomaten Rijswijk hebben 38 kiesgerechtigde ingezetenen een verzoek ingediend. Inzake de Verordening Speelautomatenhallen Rijswijk hebben 56 kiesgerechtigde ingezetenen een verzoek ingediend. Rijswijk kende op de peildatum (4 maart 1998), ter bepaling van het aantal kiesgerechtigden, 39.632 kiesgerechtigde ingezetenen. Op grond van artikel 4, tweede lid, sub b, van de Tijdelijke Referendumwet is de voorgeschreven drempel bij 20.001-40.000 kiesgerechtigden 0,7 procent met een minimum van 200. Gelet op de bovengenoemde aantallen heeft het Centraal Stembureau besloten het inleidend verzoek niet toe te laten.

De processen-verbaal liggen met ingang van heden ter inzage in het stadhuis van Rijswijk bij de afdeling Burger-, Woon en Zorgzaken, bureau Verkiezingen, loket 6.

.

Toekomstvisie Rijswijk in druk verschenen

De toekomstvisie van de gemeente Rijswijk is vorig jaar door de gemeenteraad vastgesteld. Deze visie, waarbij 15 jaar vooruit wordt gekeken, is nu in brochurevorm voor iedere geïnteresseerde inwoner of dagburger van Rijswijk beschikbaar. Bij de sectie Communicatie in het stadhuis kunt u tijdens de openingstijden gratis een exemplaar van de toekomstvisie afhalen. De sectie is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 14.00 uur.

Er is een jaar lang aan gewerkt, waarbij veel tijd is gestoken om de wensen van de inwoners van jong tot oud te leren kennen. Het interactieve communicatieproces zorgde ervoor dat veel Rijswijkers actief mee hebben gedacht en gesproken. Hun reacties tijdens de discussiebijeenkomsten in de wijken, de reacties via de website, de uitkomsten van het jongerendebat en de rondetafelgesprekken met instellingen, maken van de Toekomstvisie een echte visie van de inwoners en gebruikers van Rijswijk.

Nu de toekomstvisie er ligt, wordt deze door de gemeente gebruikt voor het toetsen van beleidskeuzen, prioriteiten, ideeën en plannen. Daarnaast vindt een uitwerking van de visie plaats naar de dagelijkse praktijk. Dit gebeurt door het opstellen van uitwerkingsplannen. Ook bij de concrete uitwerkingsplannen zal de gemeente de inwoners en gebruikers van Rijswijk nauw betrekken.

.

Verkeersbesluiten ingevolge artikel 18 wegenverkeerswet 1994

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij hebben besloten tot:
1. het aanduiden van 2 parkeerplaatsen als parkeerschijfzone nabij perceel:

- Geestbrugweg 5-7

2. het opheffen van 4 betaalde parkeerplaatsen en het vervolgens aanduiden van deze 4 parkeerplaatsen als parkeerschijfzone nabij perceel:

- Caan van Necklaan 2, hoek Broekslootkade.
3. het aanduiden van de Steenvoordelaan, gelegen voor het gedeelte tussen de Sir Winston Churchilllaan en de Henri ter Hallsingel als 30km-zone waarin aan de zijde van percelen 289-531 (flatzijde) sprake is van parkeren voor vergunninghouders en aan de Bogaardzijde sprake is van gedeeltelijke invoering van het parkeerschijfparkeren
(zg. blauwe zone).

4. het aanduiden van 15 algemeen gehandicapten parkeerplaatsen op de Steenvoordelaan, verspreid aangelegd over het weggedeelte gelegen tussen de Generaal Spoorlaan en de Sir Winston Churchilllaan.

Een verkeersbesluit ligt met ingang van 21 maart 2002 gedurende zes weken ter inzage bij de sectie Communicatie, Kamer 77, Generaal Spoorlaan 2 te Rijswijk. Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken na deze bekendmaking op grond van de Algemene wet bestuursrecht tegen de verkeersmaatregelen een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeesters en wethouders, postbus 5305, 2280 HH Rijswijk.

.

Bouw- en sloopvergunningen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk brengen ter openbare kennis dat, met ingang van 21 maart 2002 voor een ieder bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, sectie Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Rijswijk, De Bruyn Kopsstraat 4, iedere werkdag geopend van 09.00 uur tot 12.00 uur, de volgende bouwvergunningen ter inzage liggen:

* het vergroten van een woning middels een uitbouw aan de Warande 3, verleend en verzonden: 14 maart 2002

* het bouwen van 6 woningen aan de Serre, verleend en verzonden: 14 maart 2002

* het veranderen van een woning (doorbraak) aan de Tamboerijnlaan 2, verleend en verzonden: 14 maart 2002

* het vergroten van een woning middels een dakopbouw aan de Mauritslaan 11, verleend en verzonden: 14 maart 2002

de volgende sloopvergunning ligt eveneens ter inzage:
* het slopen van de gebouwen 11 en 21 te: Lange Kleiweg 5 - 167, verleend en verzonden: 8 maart 2002

Iedere belanghebbende is tot uiterlijk zes weken na de datum van verzending gerechtigd tegen een bouwvergunning bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk, Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk.

.

Bouwaanvraag

Burgemeester en wethouders van Rijswijk brengen ter openbare kennis dat de volgende bouwaanvraag is ontvangen:

* het geheel vernieuwen van een tuinhuisje te: Lange Kleiweg 120, Kavel 120;
ingediend: 01-03-2002;

.

Aanvraag kapvergunningen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk maken bekend dat de volgende kapvergunningen zijn aangevraagd:

* Prinses Beatrixlaan (tussen de A4 en de Sionsweg) 17 populieren wegens gebrek aan vitaliteit
Aangevraagd door de directeur van de dienst Grondgebiedzaken


* Sionsweg 26

1 dennenboom wegens te forse groei en schaduwwerking Aangevraagd door R. v. Gaalen

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Vergunningen en Handhaving, iedere werkdag bereikbaar tussen 09.00 en 12.00 uur onder telefoonnummer 395.92.74

.

Verleende kapvergunningen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk maken bekend dat de volgende kapvergunningen zijn verleend:

Per 21 maart 2002:

* Delftweg 119

1 conifeer wegens schaduwwerking



* Merellaan 15

1 berk en 1 conifeer wegens te forse groei en schaduwwerking

Deze kapvergunningen liggen vanaf de datum van verlening gedurende zes weken ter inzage bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, De Bruyn Kopsstraat 4.

Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden (personen die zicht op de boom hebben) tegen het verlenen van de kapvergunning een gemotiveerd schriftelijk bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders (Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk). Voor nadere informatie kunt u iedere werkdag tussen 09.00 en 12.00 uur contact opnemen via telefoonnummer 395.92.74

.



Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2002 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.