TEMPO TEAM GROEP

Tempo-Team: Resultaten onderzoek naar sollicitatiegedrag

Persbericht

Drijfveren bij solliciteren

Allochtonen solliciteren vaker omdat de omgeving dat wenselijk vindt. Autochtone Nederlanders daarentegen worden vooral gedreven door persoonlijke motieven, dat is een van de conclusies die naar voren komt uit het onderzoek van Edwin van Hooft, arbeids- en organisatiepsycholoog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, in samenwerking met de uitzendorganisatie Tempo-Team. Van Hooft is nog niet klaar met het onderzoek, waarvan hij het resultaat hoopt te presenteren in oktober 2003. Toch tekenen zich nu al een paar opmerkelijke feiten af.

Het onderzoek baseert zich op vragenlijsten die zijn ingevuld door uitzendkrachten van Tempo-Team, ingeschrevenen bij de sociale dienst en een representatieve groep Nederlanders. In het project wordt onderzocht welke factoren het sollicitatiegedrag van werkzoekenden beïnvloeden en in welke mate organisaties hierop kunnen inspelen. Tempo-Team gebruikt de resultaten om het advertentiebeleid aan te scherpen.De vestiging op het Amsterdamse Rokin zal de komende maanden als laboratorium voor het vervolgonderzoek dienen.

Man-vrouw verschillen
Allochtonen en autochtonen verschillen bij het zoeken naar een baan kennelijk van motief. Zo'n verschil is in het onderzoek niet te zien tussen mannen en vrouwen. Andere zaken verschillen tussen de seksen wel bij het zoeken naar een baan. Werktijden, kinderopvang en locatie worden vooral door vrouwen belangrijk gevonden. Mannen letten, volgens het onderzoek, vooral op salaris en status. Opvallend is dat jongeren niet significant van dit stereotype beeld afwijken.

(gedeeltelijk) arbeidsgehandicapten
Bij de groep (gedeeltelijk) arbeidsgehandicapten valt op dat zij minder vertrouwen hebben in hun eigen sollicitatievaardigheden dan gemiddeld. Verder ervaren ze, vergeleken met de totale groep aanzienlijk minder mogelijkheden om naar werk te zoeken. Arbeidsgehandicapten hebben ook meer last van sollicitatieangst en een flink lagere verwachting van de kans op een baan. Zij zoeken vaker dan gemiddeld een parttime baan binnen de regio waar ze wonen.

Herintreders
Tweederde van de herintreders zoekt een vaste baan. Slechts 2,5 % is gericht op zoek naar een tijdelijke klus. De herintreders hebben een uitgesproken voorkeur voor een parttime baan in de eigen regio en zoekt vaker dan 'gemiddeld' een baan die past bij vooropleiding en werkervaring. Bezwaren die kleven aan werken hebben voor herintreders vooral te maken met het gebrek aan tijd dat overblijft voor zorgtaken en de geringe inkomensvooruitgang ten opzichte van de situatie zonder een baan. Afgezet tegen de totale groep heeft de herintreder het idee minder mogelijkheden te hebben om te zoeken naar werk dan gemiddeld. Bovendien is de verwachting om werk te vinden minder hoog.

Strategie
Naast personeelsadvertenties is het ouderwetse via-via-circuit voor verreweg de meeste respondenten de manier om een nieuwe baan te vinden. Voor allochtone Nederlanders is deze strategie belangrijker dan voor autochtonen. Ongeveer de helft van de werkzoekenden betrekt ook vacaturesites op internet in de speurtocht naar de ideale baan. Opmerkelijk is dat van de mensen die aan een nieuwe baan zijn begonnen, ongeveer de helft vier maanden eerder nog geen sollicitatieplannen had.

Angst
Op dit moment is 11,2 % van de Nederlanders op zoek naar een (andere) baan. Een op de vijf heeft last van sollicitatie-angst. Die angst weerhoudt hen er niet van een brief te schrijven. Slechts tien procent vindt de gedachte aan een sollicitatiegesprek alleen al beangstigend. Evenveel mensen zijn bang om in de procedure slecht over te komen. 15 % vindt het eng om te bellen over een vacature.


Noot voor de redactie,