FNV BONDGENOTEN

Havenarbeiders verwerpen Europese voorstellen

De internationale vervoersvakbond ITF verwerpt integraal de Europese ontwerprichtlijn inzake markttoegang tot havendiensten. De richtlijn zal, nog voor het einde van deze maand, worden voorgelegd aan de Europese Raad van Transportministers. Volgens de internationale vakbond, waar FNV Bondgenoten bij aangesloten is, zetten de nieuwe voorstellen de deur open voor sociale dumping.

In de voorstellen worden de plaatselijke havenautoriteiten niet verplicht om bepaalde minimum voorwaarden te stellen. Gevolg zal zijn dat havenautoriteiten onder druk zullen worden gezet door de rederijen om akkoord te gaan met lagere lonen en slechtere arbeidsvoorwaarden. Goederenbehandeling zal gedaan worden door bemanningsleden of door niet opgeleide, niet erkende werknemers. De vakbond ziet de plannen dan ook als een aanval op de werkgelegenheid van opgeleide en erkende havenarbeiders. Ook de veiligheid komt onder druk te staan als de voorstellen worden doorgevoerd.

De vakbonden benadrukken dat ze de modernisering van de Europese havenindustrie ondersteunen en dat ze voor eerlijke concurrentie zijn tussen de havens, maar dit mag niet gebeuren niet ten koste van de werkgelegenheid, de arbeidsvoorwaarden en de veiligheid.

Als de Europese Commissie en de Europese Raad van Transportministers hun zin doordrukken en de ontwerprichtlijn in haar huidige vorm opleggen, zullen de vakbonden acties voorbereiden.

Meer informatie:
Niek Stam, bestuurder FNV Bondgenoten, 06-22998138

22 mrt 02 11:00