Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Brood en Banket is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

22-03-2002

Mager eindresultaat onderhandeling cao Koek

CNV Brood en banket laat leden komende maand oordeel vellen

Na stroef lopende onderhandelingen ligt er een cao-resultaat voor de circa 7.000 werknemers in de koeksector (suikerverwerkende industrie). Vandaag oordeelde de cao-commissie van de bond dat het resultaat tè mager is om zomaar goed te keuren. De bond gaat daarom de komende maand alle leden, vallend onder de cao Koek, raadplegen.

Harm Roeten, onderhandelaar voor CNV brood en banket: "Vanaf vorig najaar is er onderhandeld. Eind december nog, leek het cao-overleg voor de sector Koek vast te zitten. De opvattingen over de looptijd van de cao en de loonsverhoging lagen té ver uit elkaar." Na langdurig onderling beraad, informeel overleg en opnieuw onderhandelen is afgelopen woensdag uiteindelijk het volgende resultaat bereikt. In een contract van twee jaar krijgen werknemers per jaar 2,9 procent loonsverhoging. Dit wordt in vier stappen uitgekeerd, te weten op 1 april 2002 1,4 procent en op 1 september 2002 1,5 procent. Vervolgens krijgen werknemers op 1 januari 2003 1,5 procent en op 1 juli 1,4 procent.
De toeslagen voor de twee- en drieploegendiensten worden verhoogd, maar daarvoor vervallen voor de drieploegendienst drie extra vakantiedagen. De sector krijgt een nieuw functiewaarderingssysteem. Verder is afgesproken dat zowel het ouderdomspensioen als de prepensioenregeling wordt verbeterd. De sector zet vroegtijdige terugkeer bij ziekte en het bestrijden van rsi en werkdruk hoog op de agenda. Werkgevers, werknemers en overheid willen over deze drie onderwerpen harde afspraken in de vorm van een arbo-convenant. Roeten: "Het woord is nu aan de leden. Eind april weet ik of zij hier achter kunnen staan."

Nadere inlichtingen:

Harm Roeten, onderhandelaar voor CNV Voeding
0512 - 58 34 70
Nancy Abelskamp, persvoorlichter
030 - 634 82 42