VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW verheugd over zeer brede steun voor WAO-advies

VNO-NCW verheugd over zeer brede steun voor WAO-advies

Den Haag, 22 maart 2002 - De ondernemersorganisatie VNO-NCW is verheugd over de zeer brede steun voor het advies van de SER voor een fundamenteel andere WAO. De toegang tot de WAO wordt aanzienlijk beperkt. Doelstelling is 25 procent van de huidige instroom. Het plan van de SER betekent een cultuuromslag. Niet de uitkering, maar werk staat centraal. Voor het eerst is er brede maatschappelijke steun voor een politieke doorbraak rond de WAO.

Voor ondernemers kan er eindelijk een einde komen aan de situatie dat de rekening van de WAO volledig op hun bord ligt. En kunnen de lasten voor ondernemingen omlaag. De toegang van de WAO wordt aanzienlijk beperkt. Wie een psychische aandoening heeft, komt vrijwel zeker niet meer in de WAO. Hierdoor worden de kosten blijvend lager. De door ondernemers gehate PEMBA boete gaat van tafel.

Werknemers gaan ziekte nu ook financieel voelen. In het tweede ziektewetjaar krijgen ze nog maar 70 procent van hun salaris. Aanvullen kan niet meer, zo is afgesproken. De premie voor een nieuwe loonaanvullingsregeling voor arbeidsgehandicapten, moet de werknemer voor de helft betalen. Deze financiële prikkels zullen een stimulans zijn voor werknemers om mee te werken aan hun herstel. Wie onvoldoende meewerkt om weer aan het werk te gaan kan worden gekort op de loondoorbetaling van 70 procent, of worden ontslagen.

Werkgevers worden ook gestimuleerd om hun zieke werknemer weer aan de slag te krijgen. De PEMBA boete (die achteraf straft, ook al kan de werkgever niets doen aan de oorzaak van de arbeidsongeschiktheid), wordt vervangen door 70 procent loondoorbetaling in het tweede ziektejaar. Dit vergroot het financiële belang voor ondernemingen bij snelle reïntegratie. Met als voordeel dat de werknemer nog 'dicht bij het bedrijf' staat, wat de kans op succes vergroot.
---

--

Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling Media & Parlement

070-3490167 en buiten kantooruren met Roelf van der Kooij:
06-51284588

Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl Zie voor inleiding van mr J.H. Schraven uitgesproken hedenochtend bij de SER:http://www.vno-ncw.nl/map2/voorzitter.html?code=89

22 mrt 02 13:06