Universiteit van Amsterdam


UvA benoemt Paola Marrati tot hoogleraar Filosofie van Kunst en Cultuur

Het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam heeft dr. Paola Marrati voor vijf jaar benoemd tot hoogleraar Filosofie van Kunst en Cultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen. Marrati, die prof. dr. Maarten van Nierop opvolgt, is een breed georiënteerde cultuurfilosofe met ruime kennis van de analytische filosofie. Zij zal zich als hoogleraar Filosofie van Kunst en Cultuur aan de UvA richten op een verdere verdieping en verbreding van de esthetica en cultuurfilosofie in Amsterdam.

Paola Marrati (1962) studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit van Pisa en de Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales in Parijs. In 1995 promoveerde zij aan de Universiteit van Straatsburg op een proefschrift over de opvattingen van Derrida over Heidegger en Husserl. Van 1995 tot 1998 was zij postdoc aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, waarna zij als NWO-onderzoeker aan de Katholieke Universiteit Brabant ging werken. Als visiting professor heeft zij aan verschillende (buitenlandse) universiteiten gedoceerd over met name de filosofie en de film, en zij heeft grote internationale onderzoeksprojecten gecoördineerd. Haar dissertatie, La genèse et la trace. Derrida lecteur de Husserl et Heidegger, verschijnt binnenkort in een Engelse vertaling bij Stanford University Press. Ook verschijnt in 2002 een boek van haar hand over het werk van de filosoof Deleuze over film.

Het gebied dat door de leerstoel wordt bestreken, omvat onderzoek en onderwijs op het gebied van esthetica en de cultuurfilosofie, met speciale aandacht voor het snijvlak tussen de analytische esthetica en de hermeneutische traditie. Ook zal aandacht worden besteed aan relevante nieuwe theorieën op het gebied van postmoderniteit, nieuwe media, technologieën van het leven enzovoorts. In de toekomst moet de hoogleraar ook kunnen bijdragen aan interdisciplinaire studies die recente kunstvormen en cultuurverschijnselen tot onderwerp hebben - zoals Film- en televisiewetenschap - en die een belangrijke plaats innemen in het programma van de UvA. Die oriëntatie blijkt ook uit de vestiging van de nieuwe leerstoelen Journalistiek en cultuur (juli 2001), Televisie, media en cultuur (januari 2001) en Journalistieke kritiek op het terrein van kunst en cultuur (maart 2002) aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA.

Marrati, die ruime onderwijservaring heeft en beschikt over (internationale) onderzoeks- en bestuurlijke ervaring, is voorgedragen door een onafhankelijke selectiecommissie. Nadat vragen waren gerezen rond de voordracht van Marrati als enige kandidaat, heeft een externe adviescommissie de voordracht van Marrati onderschreven.

Ko van Harn

Bureau Communicatie Universiteit van Amsterdam
Spui 25, 1012 WX Amsterdam

tel. 020 - 525 2698