Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

VROM-inspectie: parkeerdek Van der Valk Vianen voldoet aan eisen (22-3-2002)


Het parkeerdek van de Van der Valk vestiging in Vianen voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit. De vergunning is ook adequaat verleend en er is conform de vergunning gebouwd. Dit blijkt uit onderzoek van de VROM-inspectie, waarvoor de dossiers van de gemeente zijn doorgenomen en de vestiging is geïnspecteerd. Minister Pronk schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.
Zoals bekend is de VROM-inspectie ook een onderzoek gestart naar de naleving van de VROM-regelgeving bij alle andere horecabedrijven van Van der Valk in Nederland (54, waarvan 2 in aanbouw). In eerste instantie is prioriteit gegeven aan vestigingen met een parkeerdek. Dit blijkt behalve de vestiging in Tiel alleen de vestiging in Vianen te zijn.

Van der Valk Tiel
De VROM-inspectie heeft ook een voorlopige conclusie geformuleerd over de reden van het instorten van het parkeerdek van Van der Valk in Tiel. De gemeente Tiel komt in hoofdlijnen tot dezelfde conclusie.
Het instorten van dit parkeerdek is veroorzaakt door een bouwfout. De stalen balk die het parkeerdek ondersteunde was onvoldoende stabiel. Op de bij de bouwaanvraag behorende tekeningen is een betonnen draagconstructie van het parkeerdek aangegeven. In de praktijk blijkt deze in staal te zijn uitgevoerd.
De gemeente heeft hiervoor geen toestemming gegeven en beschikt niet over tekeningen of berekeningen van de gewijzigde constructie. Uit het inspectieonderzoek blijkt ook dat de gemeente tijdens en na de bouw van het motel regelmatig controle heeft uitgevoerd. Het definitieve rapport van de inspectie over het motel in Tiel komt eind maart uit.

Gemeente Tiel
In 1999 heeft de toenmalige Inspectie Volkshuisvesting onderzocht of de gemeente Tiel de bouwregelgeving in algemene zin goed handhaaft. De conclusie was dat de werkwijze van bouw- en woningtoezicht zowel bij de papieren toetsing van de bouwaanvragen als de fysieke controle op de bouwplaats te wensen overliet. De inspectie heeft de conclusie met aanbevelingen aan Burgemeester en Wethouders van Tiel aangeboden.
In 2001 is onderzocht welke aanbevelingen door de gemeente zijn geïmplementeerd. Het bleek dat de organisatie van bouw- en woningtoezicht was verbeterd. De afhandeling van de bouwaanvragen en de controle op de bouwplaats was eveneens op een hoger niveau gebracht. Verdere verbetering van de handhaving had de aandacht bij de gemeente.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=6953&site=persbericht )


---