HOUT EN BOUWBOND CNV

Bouwbonden keren bijna 3.000 stakingsdagen uit

FNV Bouw, de Hout- en Bouwbond CNV en vakvereniging Het Zwarte Corps hebben deze week bijna 3.000 stakingsdagen uitgekeerd. Tal van bouwprojecten zijn gedurende een of meer dagen platgelegd. Dat is de balans na vier dagen staken in de bouw. De bonden zijn tevreden met dit resultaat. 'Dit doet de werkgevers pijn', aldus de landelijke actiecoördinatoren. De acties gaan de komende week door en zullen een climax bereiken op donderdag 28 maart. De bonden hebben die dag uitgeroepen tot landelijke stakingsdag. De stakers komen om 10.45 uur bijeen in de Jaarbeurs in Utrecht.

De bonden hebben gekozen voor verrassingacties volgens het estafettemodel. Elke dag werden nieuwe bouwobjecten uitgekozen, van winkelcentrum tot kantoor en van woningen tot wegenbouw. De in staking gebrachte projecten waren over het gehele land verspreid. In Sneek lag bijvoorbeeld het werk van een aquaduct stil. In Almere werd onder meer de bouw van een discotheek stilgelegd.

Op Schiphol draaiden de bouwkranen niet en werd er geen beton gestort. Langs de A50 werd niet gewerkt aan 11 viaducten. De bouw van een winkelcentrum in Roermond liep vertraging op, doordat er geen beton werd gestort. In het centrum van Eindhoven werd de bouw van kantoren getroffen door de staking.

Verscheidene aannemers werden door de staking getroffen. Grote aannemers, zoals Ballast Nedam, Dura Vermeer en Heijmans liepen schade op, maar ook de kleine aannemers werden niet ontzien.

De bouwbonden pakken de stakingsacties maandag weer op.

De onderhandelingen over de bouw-CAO zijn vastgelopen, omdat werkgevers eisen dat de bouwbonden eerst instemmen met hun voorstel om de reisurenregeling aan te passen, voordat over de andere voorstellen onderhandeld kan worden. Door dit dictaat bleek een normale manier van onderhandelen niet mogelijk.

Voor de redactie,