Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Persbericht ministerraad
22 maart 2002

CONSUMENT MOET VOOR DIERENWELZIJN BETALEN

Het kabinet wil dat de omschakeling van de Nederlandse veehouderij naar een diervriendelijke manier van produceren binnen 10 tot 20 jaar voltooid is. Dat blijkt uit de beleidsnota Dierenwelzijn die het kabinet op voorstel van minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft vastgesteld. De hoofdlijn van de beleidsnota is dat binnen de dierhouderij, zowel in de landbouw als in de gezelschapsdierensector, het dier meer centraal moet komen te staan. Dit betekent dat in de toekomst de systemen moeten zijn aangepast aan het dier in plaats van andersom. Dieren moeten in een omgeving leven waar zij hun soorteigen gedrag kunnen vertonen.

In de nieuwe aanpak staat de verantwoordelijkheid van de gehele keten centraal. Deze verantwoordelijkheid gaat van producent tot consument, inclusief de overheid. Het dierenwelzijnsbeleid zal marktmechanismen ondersteunen die gericht zijn op het stimuleren van maatschappelijk produceren en consumeren. De consument speelt volgens het kabinet een cruciale rol. Zij zullen in de supermarkt of slager meer moeten kiezen voor diervriendelijk geproduceerd vlees en bereid zijn daar meer voor te betalen. Om bij die keuze te helpen, wil het kabinet binnen vijf jaar informatie op dierlijke producten over de omstandigheden waarin de dieren hebben geleefd.

Het kabinet heeft het nieuwe dierenwelzijnsbeleid in eerste instantie verwoord in het beleidsvoornemen "Houden van dieren" dat met de maatschappelijke partijen en de Tweede Kamer is besproken. In de beleidsnota Dierenwelzijn is het beleid nader uitgewerkt, waarbij rekening is gehouden met de diverse reacties op het initiële beleidsvoornemen. De hoofdlijn van het dierenwelzijnsbeleid wordt door vele maatschappelijke partijen gedeeld. Wel vragen zij aandacht voor onder meer de gevolgen voor de markt- en concurrentiepositie van Nederland, de rol van de consument en de relatie met voedselveiligheid. In de nota is aangeven hoe de inzet ten aanzien van deze elementen zal zijn.

In verband met de internationale concurrentiepositie zal regelgeving zoveel mogelijk in EU-verband worden gerealiseerd. Daarnaast zal aansluiting worden gezocht bij Europese landen die ook een hoog ambitieniveau voor dierenwelzijn kennen. Het kabinet zal actief op zoek gaan naar draagvlak om in breder verband te ijveren voor Europese regelgeving voor zowel de etikettering van dierlijke producten als voor welzijnsomstandigheden in de stallen. Tenslotte zullen ook in WTO-verband afspraken m.b.t. dierenwelzijn worden gemaakt.

RVD, 22.03.2002