Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
22 maart 2002

EERSTE VOORTGANGSRAPPORTAGE EXTERNE VEILIGHEID

De ministerraad heeft op voorstel van minister Pronk van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) ingestemd met de voortgangsrapportage externe veiligheid. In de voortgangsrapportage worden de genomen beleidsmaatregelen beschreven. Het beleid is gericht op de beheersing van de risico's voor de omgeving vanwege het gebruik, de opslag en de productie van gevaarlijke stoffen, het transport van gevaarlijke stoffen en het gebruik van luchthavens.

In 2002 zijn reeds een aantal maatregelen genomen. Het Nationale Expertisecentrum voor externe veiligheid bij het RIVM is sinds 1 januari 2002 operationeel. Verder heeft de ministerraad ingestemd met het wetsvoorstel voor de nieuwe onafhankelijke Adviesraad gevaarlijke stoffen. De Raad zal nog dit jaar van start gaan. Bovendien is een landelijk model risicokaart in ontwikkeling dat eind 2002 beschikbaar zal zijn. Dit model wordt voor betrokken overheden toegankelijk gemaakt en gevuld met gegevens. Tenslotte zijn de normen voor plaatsgebonden risico, het individuele beschermingsniveau, voor het eerst wettelijk vastgelegd in een Algemene Maatregel van Bestuur.

Groepsrisico
Het kabinet zal uiterlijk 2003 een besluit nemen over het omgaan met het groepsrisico inzake gevaarlijke stoffen en het mogelijk regelen daarvan in wetgeving. Bij het groepsrisico gaat het om het voorkomen van grote ongelukken. Om een brede afweging te kunnen maken bij de regelgeving voor groepsrisico dienen, behalve technische zaken ook aspecten betrokken te worden als zelfredzaamheid, mogelijkheden voor rampenbestrijding, beschikbaarheid van veiliger alternatieven en verduidelijking van verantwoordelijkheid in de veiligheidsketen.

Vuurwerkbesluit
Op 1 maart 2002 is het nieuwe Vuurwerkbesluit in werking getreden. Om dit besluit te implementeren werken de ministeries van Buitenlandse Zaken, Justitie, Verkeer en Waterstaat, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en VROM samen op verschillende terreinen met vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, Arbeidsinspectie, Vereniging Nederlandse Gemeenten, Interprovinciaal Overleg en de VROM-inspectie. Zo komt er onder andere in iedere provincie een provinciaal vuurwerkteam, heeft de VROM-inspectie een landelijk meldpunt vuurwerk ingesteld en is er een "Vliegende Brigade Handhaving Vuurwerkregelgeving" opgericht.

Herstel van onveilige situaties In Nederland bevinden zich een aantal plaatsgebonden risicoplekken. Uit onderzoeken blijkt dat het vrijwel uitsluitend LPG stations in de bebouwde kom betreft. Deze situatie zal in enkele jaren worden gesaneerd. In de meeste gevallen zal de oplossing gevonden worden in het verplaatsen of beëindigen van de activiteiten. De kosten van deze sanering worden geschat op maximaal 15 miljoen euro. Het project Page (plan van aanpak goederenemplacementen) richt zich op de sanering van veiligheidsknelpunten door uitplaatsing van een aantal spoorwegemplacementen uit binnensteden. De maatregelen rond de knelpunten in onder andere Sas van Gent, Sittard/Maastricht, Venlo en Roosendaal zijn in voorbereiding.

RVD, 22.03.2002