Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
22 maart 2002

NAAM KAN WORDEN GEWIJZIGD IN OORSPRONKELIJKE FRIESE TAAL

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Kalsbeek van Justitie ingestemd met de aanpassing van het Besluit houdende regels voor geslachtsnaamswijziging. Mensen die een Friese naam hadden of zouden hebben gehad en die nu is weergegeven in het Nederlands krijgen de mogelijkheid om die naam te wijzigen in de oorspronkelijke Friese taal. Het voorstel vloeit voort uit het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden.

Sinds de invoering van de burgerlijke stand in Friesland (omstreeks 1811) heeft zich met enige regelmaat de situatie voorgedaan dat de Friese achternaam ambtshalve door de ambtenaar van de burgerlijke stand werd gewijzigd in een Nederlandse geslachtsnaam danwel dat de Nederlandse spelling werd toegepast. Het voorstel is er op gericht om Friezen die door een voorouder een Nederlandse of een in het Nederlands gespelde geslachtsnaam dragen in plaats van een Friese naam de mogelijkheid te bieden een verzoek tot naamswijziging in te dienen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat de concept-AMvB voor advies aan de Raad van State wordt gezonden. De tekst van de AMvB wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

RVD, 22.03.2002