Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
22 maart 2002

MINISTERRAAD STEMT IN MET VERHOGING KADASTERTARIEVEN

De ministerraad heeft er op voorstel van staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer mee ingestemd de kadastrale tarieven met gemiddeld 20% te verhogen.

De verhoging komt na een reeks van tariefsverlagingen vanaf 1995. Deze tariefsverlagingen waren vooral mogelijk door de hausse op de vastgoedmarkt en de doelmatiger bedrijfsvoering bij het Kadaster. Door de daling in het werkaanbod vanaf begin 2000 daalt het vermogensoverschot sneller dan voorzien en is een verhoging van de inkomsten nodig. Daarbij geldt dat de tarieven nooit hoger mogen zijn dan tot dekking van de gemaakte kosten. De gebruikersraad, waarin de belangrijkste groepen van klanten van het Kadaster zijn vertegenwoordigd, heeft met de voorgestelde tariefsverhoging ingestemd.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat de wijziging van het Besluit kadastrale tarieven 1998 voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

RVD, 22.03.2002