Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
22 maart 2002

KABINET STEMT IN MET UITWERKING DERDE INVESTERINGSIMPULS KENNISINFRASTRUCTUUR

De ministerraad heeft ingestemd met een nadere uitwerking van de derde investeringsimpuls in de kennisinfrastructuur (ICES/KIS 3). Op basis van zes thema's kunnen projectvoorstellen worden ingediend waarvoor vanuit het Fonds Economische Structuurversterking een bedrag van 805 mln. euro beschikbaar is. Deze derde investeringsronde beoogt de positie van Nederland als innovatieve en kennisintensieve economie te versterken. Het gaat erom de kwaliteit en vernieuwing van wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en te zorgen dat wetenschappelijk onderzoek aansluit bij de maatschappelijke kennisbehoefte.

De voorbereidingen voor het ICES/KIS 3 traject (looptijd 2003-2006) zijn medio 2000 gestart. In 2001 hebben kennisconsortia 130 onderbouwde voorstellen ingediend. Het CPB heeft het kabinet begin 2002 over deze voorstellen geadviseerd en op basis daarvan zijn zes thema's aangewezen: systeeminnovatie, ICT, kwalitatief hoogwaardig ruimtegebruik, duurzaamheid, microsysteem en nanotechnologie en tenslotte gezondheids-, voedings-, gen- en biotechnologie (ondermeer genomics). Op basis van deze thema's worden kennisconsortia uitgenodigd om projectvoorstellen in te dienen. Deze fase wordt naar verwachting medio 2003 afgerond.

Voor de financiering van de ICES/KIS 3 projecten is vanuit het Fonds Economische Structuurversterking 805 mln. euro beschikbaar (voor de periode 2003-2010). Voor ICES/KIS 2 (1999- 2002) bedroeg het budget 211 mln. euro, voor ICES/KIS 1 was het 113 mln. euro. Een volgend kabinet zal op basis van de kwaliteit van de ingediende projectvoorstellen besluiten over het definitief beschikbare budget en de verdeling daarvan over de zes kennisthema's.

RVD, 22.03.2002