Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Persbericht ministerraad
22 maart 2002

MEER VERSPREIDINGSMOGELIJKHEDEN VOOR LOKALE EN REGIONALE RADIO EN TV

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van der Ploeg van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen ingestemd met wijziging van de Mediawet. Een van de wijzigingen heeft betrekking op het laten vervallen van de verspreidingsbeperking voor de programma's van de publieke lokale en regionale omroepinstellingen. Dit moet leiden tot een verbetering van de concurrentiepositie van satellietaanbieders ten opzichte van aanbieders van andere infrastructuren. Zo kunnen de programma's in de toekomst niet alleen via de ether en de kabel, maar ook via de satelliet worden uitgezonden in de gemeente of provincie waarvoor ze bestemd zijn. Hiermee wordt ook tegemoet gekomen aan de wens van veel kijkers en luisteraars om programma's van naburige provincies te ontvangen.

Verder wordt de regeling over programmaraden gewijzigd. In de huidige Mediawet is al vastgelegd dat gemeenten een onafhankelijke programmaraad dienen in te stellen, die de kabelexploitant zwaarwegend adviseert over de samenstelling van een wettelijk minimumpakket van 15 televisiezenders en 25 radiozenders. Het voorstel voorziet in wijzigingen om het functioneren van deze programmaraden te verbeteren. Daarnaast wordt in het voorstel de omvang van de doorgifteplicht via de kabel van de programma's van de publieke lokale omroepinstellingen verduidelijkt.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 22.03.2002