Euronext Amsterdam

22 Mar 2002 Schriftelijke waarschuwing voor Landis Group N.V. Persbericht 2002.036

Schriftelijke waarschuwing voor Landis Group N.V.

ADVIES VAN DE COMMISSIE

Euronext Amsterdam N.V. ("Euronext") heeft de Adviescommissie Fondsenreglement bij brief van 10 oktober 2001 verzocht te adviseren over een mogelijke overtreding van het Fondsenreglement door de uitgevende instelling Landis Group N.V. De Adviescommissie heeft besloten de behandeling van dit verzoek schriftelijk af te doen. Op 27 februari jl. heeft de Adviescommissie aan Euronext geadviseerd.

Artikel 28h Fondsenreglement bepaalt, voor zover te dezen relevant, dat de uitgevende instelling verplicht is terstond een publicatie te doen omtrent elk feit of elke gebeurtenis betreffende de uitgevende instelling waarvan moet worden aangenomen dat hiervan een aanmerkelijke invloed op de koers zal uitgaan. Ter uitwerking hiervan bepaalt bijlage XVII bij het Fondsenreglement dat nadere regels gelden ten aanzien van het informeren van de markt over de essentiële modaliteiten van een voorgenomen onderhandse aandelenemissie. Volgens bijlage XVII dient de Commissaris voor de Notering vooraf over een onderhandse aandelenemissie te worden geïnformeerd. De Commissaris voor de Notering kan op grond van de omstandigheden beslissen dat, en op welk tijdstip, een publieke mededeling zal worden gedaan. Indien het benaderen van marktpartijen en/of de plaatsingsoperatie gedurende de beursuren van het desbetreffende fonds plaatsvinden, dient voorafgaande publieke mededeling hiervan te worden gedaan.

Door Landis zijn op 19 juli 2001 omstreeks 14.30 uur beleggers benaderd met een concreet voorstel tot onderhandse plaatsing van aandelen Landis tegen een prijs van ¤ 6,00. Diezelfde dag omstreeks 16.30 uur heeft Landis met bovenbedoelde beleggers overeenstemming bereikt over de prijs waartegen de aandelen Landis bij deze beleggers zouden worden geplaatst.
Op vrijdag 20 juli 2001 heeft Landis ruim na opening van de beurs, tussen 9.30 uur en 10.00 uur, contact opgenomen met de Commissaris voor de Notering van Euronext. Daarbij heeft Landis medegedeeld dat zij met verschillende partijen tot overeenstemming was gekomen over een onderhandse plaatsing van aandelen Landis. Hierop heeft de Commissaris voor de Notering de handel in aandelen Landis stilgelegd, waarna Landis met een persbericht bekend heeft gemaakt dat zij met een aantal binnenlandse institutionele beleggers tot overeenstemming was gekomen over een onderhandse plaatsing van 4 miljoen aandelen Landis tegen een koers van ¤ 6,00. Later dezelfde dag heeft Landis een rectificatie gepubliceerd waarin werd aangegeven dat de eerderbedoelde plaatsing geen 4 miljoen, doch circa 3 miljoen aandelen betrof.

De Commissie onderschrijft de beoordeling van Euronext van de aan het Verzoek ten grondslag liggende feiten en omstandigheden, zoals deze zijn opgenomen in het Verzoek en het daarbij gevoegde rapport (met bijlagen) van de afdeling Compliance & Investigations van Euronext van 28 september 2001. Landis had naar het oordeel van de Commissie op 19 juli 2001 de Commissaris voor de Notering van Euronext moeten informeren, voordat werd begonnen met het benaderen van institutionele beleggers. Vervolgens had Landis tevens een publieke mededeling moeten doen over de voorgenomen onderhandse aandelenplaatsing.

De Commissie is van oordeel dat in het door Euronext bij Verzoek van 10 oktober 2001 aan haar ter beoordeling voorgelegde geval sprake is van een kennelijke overtreding van artikel 28h juncto bijlage XVII bij het Fondsenreglement door Landis Group N.V.

De Commissie ziet in de omstandigheden van dit geval aanleiding Euronext tevens te adviseren een maatregel te nemen als bedoeld in artikel 65 Fondsenreglement, te weten de maatregel van een schriftelijke waarschuwing van Euronext aan Landis Group N.V.

BESLUIT DIRECTIE EURONEXT

De directie van Euronext heeft besloten het besluit van de Adviescommissie Fondsenreglement te onderschrijven en heeft Landis Group een schriftelijke waarschuwing gegeven in verband met overtreding van artikel 28h Fondsenreglement juncto bijlage XVII Fondsenreglement.

De volledige uitspraak van de Adviescommissie Fondsenreglement is op 22 maart 2002 gepubliceerd op de website van Euronext (www.euronext.com).

© Euronext Amsterdam / Pers en Public Affairs