Gemeente Eijsden

Vernieuwing van het bestuur van de gemeente.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug en hebben in grote delen van het land tot kleine of grote politieke aardverschuivingen geleid. Maar er verandert nog veel meer. Sinds 7 maart is er namelijk ook een wijziging gekomen in de rolverdeling tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. De bedoeling daarvan is om het politieke debat levendiger te maken. Daarnaast moet de raad ten eerste de burgers beter gaan vertegenwoordigen en ten tweede het college beter gaan controleren.

De gemeenteraad concentreert zich op het bepalen van de doelstellingen die ze willen bereiken in de stad of het dorp en op de controle of het college van B&W deze doelen wel bereikt. Dat college is verantwoordelijk voor de uitvoering en het dagelijks bestuur. De wethouders zijn niet langer lid van de gemeenteraad en ze hoeven zelfs niet uit de gemeenteraad benoemd te worden. Dit alles zorgt ervoor dat meer afstand ontstaat tussen de wethouder en zijn fractie, waardoor de controle objectiever kan plaatsvinden en achterkamertjespolitiek tot het verleden kan gaan behoren. Ze mogen niet meestemmen over hun eigen plannen en zichzelf dus ook niet meer controleren.

De gemeenteraad krijgt meer middelen om haar werk te doen. Zo kan de raad via een eigen ambtenaar(de griffier) zorgen dat gemeenteambtenaren ondersteuning leveren. De gemeenteraad krijgt ook het recht om zelf onderzoek te doen naar problemen in de gemeenten of naar het gevoerde beleid. Verder komt er een rekenkamer die moet nagaan of het geld door gemeenten op een goede manier wordt uitgegeven, zodat de doelen die de raad heeft gesteld ook behaald worden.

De bovenstaande werkverdeling maakt het voor u duidelijker waarvoor u bij wie moet zijn. Ook kunt u door deze veranderingen meer invloed uitoefenen. U kunt uw raad aanspreken op de manier waarop aandacht aan veiligheid wordt gegeven, hoe nieuwbouwplannen er uit zullen zien en wat het drugsbeleid is. Het college kunt u (meestal via ambtenaren) aanspreken op het onderhoud van de openbare ruimte of een beslissing over een vergunning.

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw gemeente, op www.minbzk.nl/dualisme of op www.vernieuwingsimpuls.nl .