Partij van de Arbeid

Den Haag, 22 maart 2002

Eerste reactie PvdA op WAO-advies SER

In deze tijd van ongenuanceerde aanvallen op uitkeringen van arbeidsongeschikten, is het goed dat de Sociaal Economische Raad een advies heeft uitgebracht dat meer zekerheid biedt op werk en meer zekerheid op een goede uitkering. De PvdA-fractie steunt daarom de hoofdlijnen van het WAO-advies van de SER. De PvdA ziet het advies als de basis van nieuwe wetgeving die nu zo spoedig mogelijk moet worden voorbereid.

Voor de PvdA is heel belangrijk dat de positie van huidige WAO'ers onaangetast blijft. Zij hebben recht op minimaal alle zekerheid die het systeem hen nu biedt.

Voor werknemers die onverhoopt ziek worden of gehandicapt raken

(iets wat iedereen kan overkomen), is belangrijk dat het SER-akkoord hen betere kansen biedt. Voor diegenen die door die ziekte helemaal niet meer kan werken, komt er een hogere uitkering. De PvdA fractie vindt zo'n hogere uitkering rechtvaardig en logisch.

Voor diegenen die naast hun ziekte wel kunnen werken, komt er een loonsuppletie zodat werken ook voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten echt gaat lonen. Voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten die onverhoopt geen werk hebben, blijft een goede uitkering overeind die niet minder is dan de huidige inkomensbescherming.

De PvdA vindt dat voorop moet blijven staan dat werkgevers genoeg preventieve maatregelen nemen om ziekteverzuim te voorkomen. Werkgevers en werknemers hebben recht op een uitvoeringsorganisatie die effectieve hulp biedt bij reïntegratie en mensen niet maanden laat wachten op besluiten.

De PvdA zal ervoor waken dat geen harde scheidslijnen worden getrokken tussen soorten ziekten en soorten werknemers. Elke werknemer heeft recht op sociale bescherming en goede verzekering tegen de gevolgen van ziekte, ongeacht de oorzaak.



Partij van de Arbeid