ABVAKABO FNV

Overleg bij universiteiten hervat (22/3)

Informeel overleg tussen de partijen bij de CAO Nederlandse Universiteiten heeft donderdag 21 maart geleid tot het besluit van werknemersorganisaties het overleg met de universitaire werkgevers te hervatten.

Op 14 januari werd dit overleg opgeschort omdat naar de mening van bonden de werkgevers te weinig ruimte boden voor hun betrokkenheid bij de invulling van een aantal beleidsmaatregelen. Het betrof met name de besteding van de zogenaamde Van Rijn-middelen. Partijen waren het wel eens over de hoofdlijnen van de bestemming van deze middelen conform de door het ministerie gestelde voorwaarden. Deze bestemming ligt in maatregelen ter bevordering van instroom, doorstroom en behoud van jong wetenschappelijk talent, waaronder verruiming van de toepassing van zogenaamde dakpanconstructies in het kader van de toenemende vergrijzing van het personeelsbestand. Meningsverschillen waren er over de wijze waarop werknemersorganisaties betrokken zouden zijn bij de uitvoering.

Inmiddels is in nader overleg afgesproken dat de jaarlijks aan de Minister te verzorgen rapportage over de besteding van de Van Rijn-middelen door CAO-partijen besproken zal worden en dat de bevindingen uit dat overleg deel zullen uitmaken van de rapportage. Langs deze weg is het voor CAO-partijen mogelijk om de besteding te toetsen aan de gemeenschappelijke doelstellingen.

Werkgevers hebben zich bereid getoond in het kader van de nieuwe CAO te praten over de opbouw van een structurele eindejaarsuitkering naar het niveau van de zogenaamde 13e maand.
Op korte termijn zullen partijen nadere afspraken maken over de inhoud en planning van het reguliere overleg en over het overleg dat binnenkort start over de nieuwe CAO Nederlandse Universiteiten. De huidige CAO loopt af op 31 mei 2002.


---