FNV

"SER-advies WAO is geen picknickmand"
FNV Voorlichting - publieksinfo@vc.fnv.nl

Het SER-advies over de WAO is geen picknickmand waar vrij uit gekozen kan worden, waarschuwt de FNV. "Als de politiek er onderdelen uithaalt, voelen wij ons niet gebonden aan de gemaakte afspraken." Vrijdag heeft de Sociaal-Economische Raad (SER) haar advies over de WAO vastgesteld. FNV-bestuurder Agnes Jongerius waarschuwde bij deze gelegenheid de politieke partijen die het advies niet steunen: "Wij als FNV zullen die politieke partijen weten te vinden die de kern van de SER-voorstellen onderuit halen. Voor en na de verkiezingen."

Jongerius benadrukte dat het SER-advies over de WAO een samenhangend geheel is waarin plussen en minnen evenwichtig verdeeld zijn. Alleen in deze samenhang kan het advies op draagvlak rekenen. "Het SER-advies is geen picknickmand waaruit vrij gekozen kan worden", aldus Jongerius. "Als de politiek er onderdelen uithaalt, voelen wij ons niet gebonden aan de gemaakte afspraken."

De FNV-onderhandelaar stond verder stil bij de inzet van de FNV bij de totstandkoming van het SER-advies. Volgens haar is de WAO in de eerste plaats geen financieel, maar een sociaal probleem. "Een probleem dat het hart van onze verzorgingsstaat raakt, omdat het om bescherming van zieke werknemers gaat die niet in staat zijn gewoon te kunnen werken."

"Centraal in onze inzet in dit WAO-advies staat daarom preventie en reïntegratie van al deze mensen. Centraal staat daarom in de FNV-inzet, dat mensen die echt niet meer kunnen werken door hun ziekte, een hogere uitkering krijgen," aldus Jongerius in haar toespraak.

"Wij geloven dat aan het werk blijven of weer aan het werk kunnen gaan na verloop van tijd voor heel veel werknemers, en ook voor bedrijven, de beste oplossing is. Ik kan in ieder geval met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik al die maanden in de SER heb onderhandeld met dit doel in mijn hoofd. En ik vind het compromis dat we gesloten hebben een zeer verdedigbaar advies, omdat al onze doelstellingen overeind zijn gebleven."

22 maart 2002

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws. Meer weten over uw salaris? Ga naar www.loonwijzer.nl of www.vrouwenloonwijzer.nl