FNV

SER stelt WAO-advies definitief vast
FNV Voorlichting - publieksinfo@vc.fnv.nl

De Sociaal-Economische Raad heeft na 9 maanden onderhandelen het plan voor een nieuw WAO-stelsel definitief vastgesteld. De SER verwacht dat de WAO-nieuwe-stijl de instroom drastisch vermindert. Vakcentrales, werkgevers en onafhankelijke Kroonleden hebben in de Sociaal-Economische Raad het advies voor een nieuw WAO-stelsel definitief vastgesteld. Het WAO-compromis krijgt de volle steun van vakbeweging en werkgevers. Van de 11 Kroonleden tekenden er 3 op onderdelen bezwaar aan.

Het plan, waarover 9 maanden is onderhandeld, moet de WAO-instroom beperken tot ten hoogste 25.000 mensen per jaar. Nu komen er jaarlijks zo'n 100.000 mensen in de WAO terecht. In de WAO-nieuwe-stijl krijgen alleen mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn een WAO-uitkering. De overige groepen zien hun inkomen beschermd door langere loondoorbetaling en een loonaanvulling.

De SER adviseert het kabinet een extra ziektejaar in te voeren. Daardoor blijft de werkgever minimaal twee jaar verantwoordelijk voor het aan de slag helpen van zieke werknemers. Net als nu wordt het salaris in het eerste jaar via CAO's volledig aangevuld.

In het toegevoegde jaar krijgen werknemers weliswaar de wettelijk verplichte 70 procent van het loon, maar geen aanvulling uit de CAO.

Voor mensen die gedeeltelijk werken, kunnen in CAO's wel afspraken staan over specifieke beloningen. Vanaf het derde (ziekte)jaar krijgen mensen salaris voor het gedeelte dat zij gezond zijn. Het inkomensverlies wordt grotendeels gecompenseerd met een uitkering door een verzekeraar.

Over de CAO-aanvullingen is tussen werkgevers en werknemers tot op het laatste moment onderhandeld. Een akkoord hierover werd vlak voor de SER-vergadering officieel ondertekend.

FNV-onderhandelaar Agnes Jongerius vindt het ontbreken van een algehele aanvulling in het tweede jaar een "pijnpunt", maar noemt het akkoord in zijn geheel "uitstekend verdedigbaar, want sociaal." Zij wijst daarbij op de hogere uitkering van 75 procent voor mensen die volledig en duurzaam arbeidsongschikt zijn.

In de SER tekenden 3 Kroonleden op onderdelen bezwaar aan. Zij willen pas de WAO-uitkering verhogen als het aantal arbeidsongeschikten daalt. Bovendien zijn zij tegen het afschaffen van de boete die werkgevers betalen als een werknemer arbeidsongeschikt wordt.

SER-voorzitter Wijffels wees in zijn toespraak op het grote draagvlak voor het SER-advies - "De politiek kan dit advies niet zomaar langs zich neer leggen" - al vindt hij het jammer dat het advies net niet unaniem is.

Het kabinet komt naar verwachting half april met een reactie op hoofdlijnen. Een nieuw kabinet zal na de verkiezingen definitief beslissen over de herziening van het WAO-stelsel.

22 maart 2002

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws. Meer weten over uw salaris? Ga naar www.loonwijzer.nl of www.vrouwenloonwijzer.nl