Landelijke Huisartsen Vereniging

''Over tien jaar zitten vijf miljoen patiÎnten zonder huisarts''

Als de overheid en zorgverzekeraars het huidige beleid voortzetten, zitten over tien jaar vijf miljoen patiÎnten in Nederland zonder huisarts. Dit stelde LHV-voorzitter Bas Vos tijdens een persconferentie over de aangekondigde huisartenacties vanaf juli dit jaar.

Jonge huisartsen gaan steeds vaker waarnemen in plaats van zich vestigen. Het financiÎle klimaat dat op dit moment door overheid en zorgverzekeraars wordt gecreÎerd, maakt dat zij in veel gevallen niet eens een eigen praktijk kunnen beginnen. Velen kiezen daarom voor een beroep als verzekerings- of arbo-arts. Het is extra wrang dat juist het ministerie van VWS en het CTG het met de huisartsen eens zeggen te zijn, namelijk dat de beroepsgroep te weinig krijgt betaald. En ook sommige zorgverzekeraars geven aan dat zij wel meer willen betalen aan huisartsen, maar dit niet mogen van het CTG, het macro-economische verlengstuk van VWS.

Minister Borst heeft gisteren het tarief voor een huisartsconsult in de avond-, nacht- en weekenduren vastgesteld op 20 euro. "Veel te laag", volgens Vos. En dit beleid wordt zeer breed gedragen in de beroepsgroep. "De manier waarop minister Borst mij heeft benaderd, getuigt van ongehoorde arrogantie. Dit geldt ook voor het CTG, Zorgverzekeraars Nederland en de NMa. Hun boodschap luidt: 20 euro, niet zeuren, bek houden en aan het werk. VWS wil oorlog, terwijl de huisartspraktijken leeglopen en jonge huisartsen zich niet willen vestigen. Maar wÌj komen in beweging! Inmiddels heeft ZN-voorzitter Wiegel mij al twee keer spontaan menen te moeten bellen."

Huisartsen zijn dit zwarte pieten-spelletje meer dan beu, zo bleek ook tijdens de Ledenvergadering van gisteravond. Voorzitter Vos legde de pers uit, dat vanaf 1 juli her en der in het land kortdurende onderbrekingen zullen zijn van de avond-, nacht- en weekenddiensten. Als de overheid en verzekeraars dan nog niet willen luisteren, dan zullen die ANW-diensten op 1 januari 2003 massaal en voor onbepaalde tijd worden opgeschort, hetgeen betekent dat er in principe vanaf die datum buiten kantooruren geen huisartsenzorg beschikbaar is in Nederland. Bas Vos: "Ik heb de blaren op mijn tong moeten kletsen om nÛg harde acties te voorkomen." Uiteraard zullen de acties van te voren worden afgestemd met de Nederlandse PatiÎnten en Consumenten Federatie (NPCF).

Huisartsen beseffen heel goed dat zij zwaar worden onderbetaald. Negentig procent van de gezondheidsklachten wordt door huisartsen afgehandeld, let wel: voor slechts drie procent van het totale budget voor gezondheidszorg. "Maar de Nederlandse huisarts komt pas in opstand als het water tot de lippen staat. En dat is nu het geval." Een huisarts kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor 24 uurs zorg, zeven dagen per week. Het zijn de zorgverzekeraars die hiervoor de financiÎle middelen beschikbaar moeten stellen. En het is de overheid (VWS en CTG) die daarvoor de toestemming moeten geven. "De politiek heeft misbruik gemaakt van de hulpverleningsmentaliteit van huisartsen", stelde Bas Vos. "Onderhandelaars van de LHV werken momenteel in een Florence Nightingale-sfeer."
De LHV wil onderhandelen over twee soorten contracten tussen huisartsen en zorgverzekeraars: ÈÈn voor de normale dagelijkse huisartsenzorg en ÈÈn voor huisartsenzorg in de ANW-diensten.